'Zwarte Parel van Steggerda' exposeert in museum Beelden aan Zee

Steggerda - Onder de titel 'Vormen van Liefde' is in het gerenommeerde museum Beelden aan Zee in Scheveningen een expositie geopend van het werk van beeldend kunstenaar Norva Sling.

Sling is een beroemd kunstenaar op Curaçao, met een beeldentuin waar ze met haar toenmalige echtgenoot vele bezoekers en klanten ontving uit de hele wereld. Deze beeldentuin was een begrip geworden voor het culturele leven op Curaçao. Naast tentoonstellingen in alle musea, volgden vele exposities in verschillende andere landen. Haar Afro-Caraïbische sculpturen kreeg lovende recensies.

Emotionele amputatie

In 1993 kwam zij na een gebroken relatie met haar vier dochters (haar bloemen) Naomi, Ninfa, Ebony en Rashidah van Curaçao naar Nederland. Deze tragedie voelde voor haar als een emotionele amputatie. In Steggerda probeerde ze een nieuw leven op te pakken, ver van de zonovergoten pijn. In Steggerda bloeide Norva Sling weer op. Zelf zegt ze daarover: 'Uit de klei van Steggerda heb ik een nieuw leven gekneed; ben volwassen en gelouterd uit de tragedie herboren. Ik kon opnieuw vorm aan de continuïteit van het leven en mijn dochters geven. Ze noemden me de Zwarte Parel van Steggerda.'

De tekst gaat verder na de foto.

Verder kijken dan zwarte huid

Ze raakte bevriend met collega-beeldhouwer Guus Hellegers, waar ze gebruik kon maken van zijn atelier. Haar creatieve kracht kwam daar weer tot volle bloei. 'Als zwarte Antilliaanse familie in een wit dorp, zijn wij heel goed ontvangen', zo blikt ze terug op haar periode in Weststellingwerf. In haar biografie zegt ze hierover: 'Als men verder kijkt dan je zwarte huid word je in de eerste plaats geaccepteerd als mens, uitzonderingen daargelaten.'

Ingenieuze hoofddoeken

Als haar dochters in 2009 haar warme nest hebben verlaten, voelt Sling heimwee en groeit het verlangen terug te keren naar haar geboorte-eiland. Het dagblad Extra besteede een paginagroot artikel aan haar terugkeer, met foto's van Norva in haar koninklijke Afrikaanse gewaden en ingenieuze hoofddoeken samen met haar sculpturen. Ondanks deze ode aan de kunstenares besluit Norva in 2015 definitief terug te gaan naar Nederland. Voor  oermoeder Norva was de verre lokroep van haar dochters sterker dan een langer verblijf op het eiland waar zij en haar dochters zijn geworteld. Haar nieuwe uitvalsbasis is Amsterdam geworden.

Vormen van Liefde

Het creatieve erfgoed van Norva Sling is niet onopgemerkt gebleven. Jan Teeuwisse, directeur van museum Beelden aan Zee in Scheveningen, nodigde haar uit te komen exposeren met haar werk. Vrijdag is deze expositie onder grote belangstelling geopend. Uit haar werk, verspreid over veel plaatsen in Nederland, Curacao en diverse andere plaatsen op aarde, zijn dertig beelden geselecteerd. Onder de naam Vormen van Liefde zijn deze creaties in het Kabinet van museum Beelden aan Zee in Scheveningen tentoongesteld. Samen met de uitgave van haar biografie is dit de kroon op haar omvangrijke oeuvre. Van een kunstenares die in Steggerda haar renaissance vond.