Fietstocht Urgenda doet Weststellingwerf aan

Wolvega - De fietstocht die duurzaamheidsorganisatie Urgendag deze week door Friesland maakt, deed vanochtend Weststellingwerf aan.

In Sonnega werd de boerderij van de familie Reuvekamp, waar warmte wordt teruggewonnen uit melk, bezocht. Ook in dat dorp bezocht het gezelschap het energieneutrale huis van Gertrud van Leeuwen. In Wolvega gingen ze naar het Linde College en naar Home Center Wolvega met 15.000 zonnepanelen op het dak en vele laadpunten voor auto's en fietsen.

Urgenda

Op 8, 9 en 10 oktober was Urgenda te gast in Friesland. Urgenda is de organisatie voor innovatie en duurzaamheid. In samenwerking met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren wil Urgenda Nederland duurzamer maken. De deelnemers kunnen de hele fietstocht meerijden of delen ervan.

Koplopers

Op weg naar de Dag van de Duurzaamheid (vandaag 10 oktober) fietst Urgenda door Friesland, langs allerlei koplopers.
Vele koplopers zijn ook ‘freonen’ (vrienden) die werken aan een fossielvrij Friesland. Zij fietsen ook als opmaat naar de Elfwegentocht in 2018: de eerste twee weken van juli reist Friesland fossielvrij, dus zonder een druppel benzine. Fietsen hoort daarbij. En die fietstocht wordt beschikbaar gesteld aan iedereen die ook in 2018, in het kader van Friesland Culturele Hoofdstad van Europa, langs bijzondere Friese initiatieven wil fietsen.

Elfwegentocht

Voor de Elfwegentocht wordt in Wolvega een overstapplek gecreëerd in samenwerking met Rijkswaterstaat zodat vanaf daar alle reizigers kunnen overstappen op trein, elektrische bus boot, elektrische fiets, elektrische auto of groen gas auto. Zwaarder vervoer kan vanaf daar verder op ‘blauwe diesel’.

Linde College

In het Linde College vertelde locatiebeheerder Kees Heida over de verduurzaming van het gebouw. De school is al jaren bezig is om het gebouw te verduurzamen. Het is voorzien van LED-verlichting en een dak met zonnepanelen. Een leerling van de het technasium vertelde over de zonnebootrace.