'Oude gemeentehuis kan grotendeels als verloren beschouwd worden'

Wolvega - In het oude gemeentehuis in het centrum van Wolvega is dinsdagavond boven een pizzeria een grote brand uitgebroken. Er is een NL-Alert uitgegaan: blijf uit de rook, sluit ramen en deuren en schakel de ventilatie uit.

De brandweer is met groot materieel en met meerdere eenheden uitgerukt om het vuur te bestrijden. De eenheden van Westerveld, Steenwijk, Drachten en Heerenveen zijn onder meer met twee hoogwerkers aanwezig in een poging om het monumentale pand te redden. Dat lijkt niet goed te lukken: inmiddels is de markante topgevel van het pand naar beneden gevallen. Er liggen al behoorlijk wat bakstenen op de grond. 'Een groot deel van het gebouw kan als verloren beschouwd worden', aldus Rutger de Groot, woordvoerder van de brandweer. 'De schade is echt aanzienlijk.'

Tot nu toe lukt het om te voorkomen dat de brand zich uitbreidt naar naastgelegen panden. 

Loco-burgemeester Cor Trompetter en wethouder Jack Jongebloed zijn ter plaatse. Trompetter: 'Het is een trieste gebeurtenis maar het lijkt erop dat het qua slachtoffers mee zal vallen. We hebben er echter nog geen zekerheid over.'

Volgens de voorlichter van de brandweer zijn er drie mensen gezien door het aanwezige ambulancepersoneel. Eén van hen had behandeling nodig omdat hij rook had geïnhaleerd. Hoe hij er nu aan toe is, is niet bekend. 

Evacuatie

Tijdens het uitbreken van de brand waren veel gasten in het pand aanwezig. De brandweer heeft geholpen bij de evacuatie van de aanwezigen uit restaurant Plein 3. Ook de gasten van de cafés aan de overkant zijn in veiligheid gebracht. Zij hebben het pand via de achterkant verlaten. 

Het is nog onduidelijk hoe het vuur is ontstaan. Al snel sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer schaalde snel op naar 'zeer grote brand'.  Er is opgeschaald naar GRIP 1.

Bij GRIP1 gaat het om een incident waarbij goede afstemming tussen de hulpdiensten noodzakelijk is. De Officieren van de verschillende diensten, brandweer, politie en ambulance, vormen samen met een persvoorlichter van de politie en een voorzitter het Commando Plaats Incident (CoPI).

Het oude gemeentehuis staat in het hart van het centrum. Het pand geldt als een van de mooiste oude gebouwen in Weststellingwerf.