Werkgroep vreest voor welzijn en natuur door laagvliegende vliegtuigen

Munnekeburen - Werkgroep 'Laagvliegroute NEE' houdt donderdag 11 mei in het Polderhuus in Munnekeburen in samenwerking met SOV (Stichting Ondernemende Veenpolder) en Plaatselijk Belang SMS (Scherpenzeel, Munnekeburen en Spanga) een informatieavond.

Er is een presentatie van Wim Liesker, luchtvaartdeskundige en piloot uit Ossenzijl, die zich voor de groep 'Overijssel Hoog' heeft verdiept in de laagvliegroutes.

Welzijn en natuur

Lelystad Airport opent in 2018 een nieuwe baan. De werkgroep vreest voor laagvliegende vliegtuigen over onder meer de westhoek van Weststellingwerf. 'Dat is bedreigend voor het welzijn en voor de natuur', laten Leo Koot en Rob de Wind van de werkgroep weten.

Grote geluidshinder

Volgens de werkgroep passeren straks ongeveer 4000 vluchten op een vlieghoogte van 1500 tot 2100 meter over de Westhoek tussen 05.00 en 23.00 uur, 365 dagen per jaar. 'De landingen op Lelystad worden niet uitgevoerd in een glijvlucht, maar worden over een afstand van zo’n 100 kilometer op lage vlieghoogte (komend vanaf Drachten of Staveren, langs de Brandemeer, Munnekeburen, de Rottige Meente, Nijetrijne naar de Weerribben) uitgevoerd. Dit veroorzaakt een grote geluidshinder en een hoog kerosineverbruik. Een glijvlucht maakt veel minder lawaai en verbruikt 10% minder brandstof', meent de werkgroep.

Botsing met vogels

Laagvliegen over de rijke vogelgebieden van Friesland, met ‘hoog’vliegers zoals ganzen, ooievaars, zwanen, visarend en aalscholvers, zou een groot gevaar opleveren voor een botsing of een crash.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur.