PvdA heeft geen vertrouwen meer in oplossing voor Prikkedam

Oosterwolde - Een nieuw goed doortimmert bestemmingsplan voor het gebied de Prikkedam in Makkinga moet rekening houden met zowel de belangen van omwonenden als de motorclub.

Impasse

Wethouder Sierd de Boer maakte de gemeenteraad dinsdagavond duidelijk dat dit nu zijn missie is om uit de impasse rond het motorcircuit te komen. Vooral oppositiepartij PvdA heeft er geen enkel vertrouwen in dat dit de wethouder ook gaat lukken.

Volgens PvdA-raadslid Jelke Nijboer heeft de wethouder geen idee hoe hij het dossier tot een goed einde moet brengen. Hij beoordeelde zijn aanpak als ‘zwaar onvoldoende’.

Dat vond GroenLinks ook, maar die fractie denkt in tegenstelling tot de PvdA nog wel dat het goed komt.

Jarenlange juridische strijd

Er woedt al jaren een juridische strijd rond de in 1946 aangelegde crossbaan. Het dossier is dus dik. Bovenop ligt het vernietigen van het bestemmingsplan door de Raad van State en het eveneens ontbindend verklaren van een beheersverordening. Twee zaken die de PvdA de wethouder De Boer flink aanwreef.

De wethouder liet vrij luchtig weten dat de Raad van State er anders over dacht, dat kan altijd gebeuren niet waar? Hij kon niet aangeven hoe lang het maken van een bestemmingsplan gaat duren.

Nieuw voorbereidingsbesluit

De PvdA denkt dat er zo een jaar mee heen gaat. Daarom nam de raad nu een nieuw voorbereidingsbesluit, een verklaring dat een bestemmingsplan wordt voorbereid, waardoor ongewenste ontwikkelingen tot dat moment kunnen worden voorkomen. 

Volgens de PvdA kan het toch niet zo moeilijk zijn. Ook elders heb je immers crossbanen met belangen van omwonenden. Hoe dan ook willen die omwonenden duidelijkheid en D66 eiste dat hun woonplezier even zwaar weegt als de sportbelangen van de motorcrossclub. Omwonenden klagen onder meer over geluidsoverlast.

D66 stemt als enige fractie tegen

D66 vindt dat teveel geprobeerd is de motorclub ter wille te zijn. Het antwoord van de wethouder gaf raadslid Tammo Munting geen vertrouwen en daarom stemde D66 als enige fractie tegen het nemen van een voorbereidingsbesluit.

De collegepartijen hadden begrijpelijk weinig zin om terug te kijken op de tegenslagen van het college. Ook een oordeel bleef uit.

Volgens De Boer van Ooststellingwerf Belang is het gegaan, ‘zoals het gegaan is’. CDA en Ooststellingwerfs Belang ‘hopen op een oplossing’ en dat de motorclub nog lang mogen bestaan.

De gemeente moet hoe dan ook een bestemmingsplan vaststellen op basis van wet- en regelgeving en dus ook zorgen voor een acceptabel woon- en leefklimaat.

Lees meer in het nieuwsdossier Prikkedam.