Petret van de weke: Middenstand van weleer in Steggerda

Steggerda - Ooit kende Steggerda ruim vijftig plaatsen in het dorp, waar middenstandsactiviteiten werden bedreven.

Door de opkomst van de grote supermarkten en winkelketens is de kleine middenstand echter al geruime tijd geheel uit het dorpsbeeld verdwenen. Rond de Tweede Wereldoorlog kende Steggerda onder andere nog meerdere kruideniers, bakkers, slagers, smederijen en timmerbedrijfjes.

Nieuwe riolering

Ook in 1975 zaten er nog tal van middenstanders. Op de foto, gemaakt in het najaar van dat jaar, toen er nieuwe riolering werd aangelegd zijn, al meerdere winkelpanden te zien. De foto is gemaakt op het kruispunt Pepergaweg, Steggerdaweg, Vaartweg (kijkend in de richting van Noordwolde). Rechtsvoor zit groenteboer Luitzen van der Laan (waar tegenwoordig de motorzaak van Daan Smallenburg is gevestigd). Ernaast de Centrawinkel van Luitzen Hoornstra en daar weer naast bakker Frits van Veen. Linksvoor staat de woning van familie Bos, het voormalige kuipershuis. Dan de schoolmeesterswoning en na het hek (met daarachter de niet zichtbare school) staat de winkel van kruidenier Andries Vonk. De jongen op de fiets is Hans Mintjes.

Middenstand wel weleer

Dat de historie leeft bij de bewoners bleek in april toen de sneupersmiddag van Dorpsarchief Steggerda (DAS) met als thema ‘De middenstand van weleer in Steggerda’ druk bezocht werd. Vanwege het succes van die sneupersmiddag presenteert DAS dat onderwerp nog een keer tijdens een extra sneupersmiddag. En wel op zondagmiddag 13 november.

Tussen 14.00 en 17.30 kunnen liefhebbers in mfc Multisteck er naar hartelust ‘sneupen’ in de archiefmaterialen. Om 15.00 uur is er de video-presentatie van een aantal oud-middenstanders.