Konijnenparadijs ent dieren op tijd in tegen virus

De Blesse - Door heel Europa woedt de dodelijke konijnenziekte RHD-2. Maar niet in De Blesse bij opvang Het Konijnenparadijs. ‘Ik ben in december meteen gaan inenten’, zegt eigenaresse Aniek Overwijk.

Door konijnen in de auto van hun baasjes te vaccineren, willen de dierenartsen besmetting van hun praktijk en de dieren onderling voorkomen. Konijnen in het hele land worden bedreigd door het nieuwe konijnenvirus RHD2. Op diverse plekken in het land overleden al konijnen als gevolg van het agressieve RHD2.

Hoewel het virus bijna in heel Nederland voorkomt, is het voor dierenartsen moeilijk om aan de benodigde vaccinaties tegen RHD2 te komen. Daarom houden dierenartspraktijken speciale momenten om konijnen een tegengif te geven. De vaccinaties moeten overigens in korte tijd uitgevoerd worden, omdat het vaccin na opening slechts beperkt houdbaar is.

Drukke dag

Voor dierenartsen Bas van Dongen en Belinda Bitter was het woensdagmiddag dus een drukke dag. Tientallen schattige knagertjes kregen een spuitje in de auto van hun baasje, waarna ze linea recta terug naar hun warme en veilige hok konden.

Op de foto's: Belinda vaccineert de konijnen Dana en Sky van baasje Nick Mesteveld, terwijl Bas het konijn Pop van Madelon Gaal inent.