Gemeente hoeft niet handhavend op te treden tegen gebruik Prikkedam

Makkinga - De gemeente Ooststellingwerf hoeft niet handhavend op te treden tegen het gebruik van motorcrossterrein Prikkedam in Makkinga. Dit oordeelt de Raad van State.

Het handhavingsverzoek was ingediend door het echtpaar Roel en Constance van Rossem dat al jaren een juridisch steekgevecht levert met de gemeente over Prikkedam. Volgens hen heeft het gemeentebestuur de plicht om handhavend op te treden tegen een illegale situatie. Het gemeentebestuur vond het handhavend optreden echter, gezien de belangen van Motorclub Ooststellingwerf (MCO), niet opwegen tegen het belang van de Van Rossems.

Het is het echtpaar Van Rossem niet te doen om de beëindiging van het gebruik van de minicrossbaan, maar ze willen wel een gedegen beoordeling van de planologische aanvaardbaarheid daarvan en van de rest van het motorcrossterrein in een bestemmingsplanprocedure.

Het gemeentebestuur werd hierover wel op de vingers getikt door de Raad van State. Die verwees de beheersverordening die de gemeente had vastgesteld na de vernietiging van het bestemmingsplan uit 2013 naar de prullenbak, nadat de rechter dat ook al hed gedaan.

Het college liet tijdens de zitting weten dat er inmiddels een nieuwe bestemmingsplanprocedure in gang is gezet. Dus grote gevolgen voor de gemeente heeft deze uitspraak van de Raad van State niet.

Lees meer in het dossier Prikkedam.