Bewoners moeten meebetalen aan kap elzen

Oldeholtpade - Helemaal tevreden is Piet Nijp niet met de handreiking van de gemeente: de elzen aan de Grote Kamp mogen gekapt worden, maar de bewoners zelf meebetalen. De kap gaat 9000 euro kosten.

Al acht jaar strijdt Piet Nijp van de buurtvereniging Oldeholtpade tegen de uitheemse elzen in zijn straat. Mensen worden ziek van de elzen, zo bevestigt ook een recent rapport van de GGD. Bewoners van de Grote Kamp hebben met name last van huiduitslag en allerlei problemen met de luchtwegen.

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Weststellingwerf sprak Nijp in, en pleitte hij er wederom voor dat de elzen gekapt worden. Het college van burgemeester en wethouders liet weten in te zullen stemmen wanneer de bewoners een kapvergunning aanvragen, op voorwaarde dat de bewoners zélf meebetalen. De kap van de bomen gaat rond de 9000 euro kosten. Hoeveel de gemeente daaraan gaat meebetalen, dat is nog niet duidelijk. Een andere voorwaarde is dat er geen bezwaren komen. Daar is Nijp niet bang voor. 'Die vergunning komt er'.

Nijp is blij dat de kap van de bomen eindelijk in zicht lijkt te komen, maar zijn tevredenheid wordt gedempt door de voorwaarde dat de bewoners van de Grote Kamp mee moeten betalen, zo zegt hij tegen Omrop Fryslân. '"Onze verantwoordelijkheid schuiven we als gemeente af naar de burger toe", zo heb ik het gisteravond verwoord, "en die moet het dan maar weer oplossen. Dat noemen we burgerparticipatie."'

Aan de andere kant is Nijp blij dat de gemeente gisteren toch met een handreiking is gekomen. Of de elzen op tijd worden gekapt, dat wil zeggen voordat het allergisch seizoen half december begint, is ook nog niet duidelijk.

Nadat de elzen zijn gekapt, wordt er andere bomen geplant aan de Grote Kamp.

Luister hier naar het interview dat Omrop Fryslân met Piet Nijp had.