GGD: Elzen veroorzaken wel degelijk klachten

Oldeholtpade - Het is aannemelijk dat bewoners van de Grote Kamp allergische klachten hebben die worden veroorzaakt door de pollen van de elzen in de straat. Dat staat in een rapport van de GGD Fryslân.

De bewoners van de Grote Kamp hebben de afgelopen jaren meermalen aangegeven dat er ernstige gezondheidsklachten optreden door de pollen van de elzen en willen dat de 36 bomen gekapt worden. Wethouder Jack Jongebloed wilde daar echter niks van weten. 'Pollen verspreiden zich met de wind tot wel honderden of duizenden kilometers ver', zei hij in maart dit jaar.

De gemeenteraad accepteerde zijn standpunt niet en pleitte voor een onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak van de problemen. Dat onderzoek is nu gedaan. De conclusie is dat het aannemelijk is dat mensen van december tot februari allergische klachten kunnen hebben, die worden veroorzaakt door de pollen van de uitheemse elzen in de straat. De pollen staan er om bekend dergelijke klachten te kunnen veroorzaken. Dat er 36 elzen in de straat staan, maakt de kans op allergische verschijnselen alleen maar groter, zo laat de GGD weten.

Het is de bedoeling dat het rapport van de GGD Fryslân in de raadsvergadering van november aan de orde komt.