Nieuwbouwproject Dreeslaan is afgerond

Wolvega - De laatste bewoners van de nieuwe appartementencomplexen aan de Dr. Dreeslaan kregen woensdag 23 september de sleutels. Onder hen het echtpaar Apperloo.

Het is de tweede keer dat zij een net nieuw gebouwde woning van de Woningstichting krijgen. De vorig keer was 50 jaar geleden.

Veertig jaar naast dezelfde mensen

Siemen (81) en Diete (79) Apperloo kwamen een halve eeuw geleden te wonen aan de Talmastraat in Wolvega, ook in een toen gloednieuwe woning van de Woningstichting Weststellingwerf. Vanuit hun nieuwe woning op 30G kunnen ze hun oude huis aan de Talmastraat net niet zien. ‘We wonen al 40 jaar naast dezelfde mensen. Ze vinden het niet leuk dat we gaan verhuizen. Maar we wonen straks ook nog vlak naast elkaar’, vertelt Diete. ‘Als zij straks de hond uitlaten, kan ik naar ze zwaaien.’

Verknocht aan huidige huis

Voor Siemen en Diete Apperloo is de verhuizing naar het levensloopbestendige appartement aan de Dr. Dreeslaan ‘dubbel’. Ze zijn aardig verknocht aan hun huidige huis. ‘We hebben altijd erg van onze tuin genoten.’ Maar, zo vindt ook Siemen, ‘Je moet voorkomen dat je pas gaat verhuizen als je eigenlijk al te slecht bent.’ Het echtpaar houdt van zon. ‘Dus dan zitten we hier goed!’

De bewoners van gebouw 28 hebben de sleutels vorige week in ontvangst genomen. Gisteren kreeg een aantal bewoners van gebouw 30 de sleutels overhandigd, waaronder Siemen en Diete. Vandaag krijgen de laatste mensen de toegang tot hun nieuwe huis.

Project afgerond

Daarmee komt het nieuwbouwproject na drie jaar slopen, opruimen en bouwen tot een einde. In elk gebouw zijn zeventien appartementen te vinden, behalve in woonvorm De Burcht, dat in één van de eerst gebouwde panden huist. Daar zijn drie appartementen meer. Er wonen jongeren met een beperking. In totaal zijn er dus 88 woningen. Inmiddels wonen de allereerste bewoners van de appartementen in december alweer twee jaar aan de Dr. Dreeslaan.

Dreeshuisjes en bieb

De nieuwe appartementen staan op de plek waar tot twee jaar geleden nog Dreeshuisjes stonden. In totaal hebben er op het stuk waar nu de appartementen gebouwd zijn ooit 35 van die bejaardenwoningen gestaan.
Ook de bibliotheek van Wolvega heeft lange tijd op de locatie gehuisd.
Diete viert straks eerst haar 80ste verjaardag, op 2 oktober. De uitnodiging voor haar verjaardag is meteen een aankondiging van de verhuizing geworden.

‘We doen het rustig aan met verhuizen, het huis aan de Talmastraat hebben we tot 30 november aangehouden’, vertelt Siemen aan. ‘Stapje voor stapje brengen we straks hier onze spullen naartoe.’ Diete; ‘Eerst maar eens mijn verjaardag vieren.’