College wil elzen Oldeholtpade niet kappen

Oldeholtpade - De soap rond de overlast gevende elzen aan de Grote Kamp in Oldeholtpade lijkt volgende week een climax te beleven.

Maandagavond 2 maart zal de gemeenteraad gaan stemmen over het voorstel om de bomen niet te kappen. Het college van Weststellingwerf blijft bij haar standpunt dat beeldbepalende en gezonde bomen volgens het bomenbeleid niet worden gekapt.

‘Wij willen onze gezondheid terug’

Volgens Piet Nijp, die aan de Grote Kamp woont en veel overlast ervaart van de pollen van de elzen, zal de oppositie tegen dit standpunt stemmen. Het is ook op verzoek van Weststellingwerfs Belang dat het punt als bespreekstuk is geagendeerd. Nijp vestigt zijn hoop op de gemeenteraad. Maar realiseert zich ook dat zonder de steun van de coalitiepartijen de strijd nog niet is gestreden. ‘Wat er ook gebeurt, wij gaan door’, klinkt het strijdvaardig. ‘Wij willen onze gezondheid terug.’

Niet logisch

Volgens Nijp zou het niet logisch zijn dat de mening van het college wordt gevolgd. In december sprak hij tijdens de gemeenteraadsvergadering in en legde de problematiek in zijn straat voor. Dit deed hij namens 21 huishoudens die gezondheidsklachten hebben. ‘Als je van 21 huishoudens 24 personen meekrijgt naar een raadszaal en die gaan applaudisseren als er wordt gesproken over het kappen van de bomen, dan moet je daar als gemeente toch naar luisteren’, meent Nijp.

Piek ligt rond februari/maart

Momenteel zit de pollenoverlast weer op een hoogtepunt. ‘De piek ligt rond februari/maart en dan kan de pollenconcentratie oplopen tot 2000 pollen per vierkante meter’, legt Nijp uit. ‘De eerste buurtbewoner heeft al weer drie weken in de ziektewet gezeten.’ De problematiek raakt Nijp zelf van heel dichtbij. ‘Mijn vrouw is al sinds december 2013 verkouden en loopt al bij een longarts.’

Inheemse zwarte els

Volgens de gemeente bloeien de bomen maar maximaal drie weken en worden de pollen bij hoge temperaturen in december en januari door regen en wind weggespoeld. Bovendien zouden de hoge pollenconcentratie afkomstig zijn van de inheemse zwarte els, die ook in deze omgeving voorkomt, en niet van uitheemse elzen die in Oldeholtpade staan.

'Boom vaak toegepast in woonwijken'

Ook het argument dat de betreffende boom in andere gemeentes is verwijderd en in de meeste gemeentes niet meer geplant wordt, weerlegt de gemeente. ‘De boom is en wordt volgens boomkwekers in Nederland nog vaak toegepast in woonwijken.’

De werkgroep van De Kampen die zich al enkele jaren inzetten om de overlastgevende bomen te laten kappen en vervangen door andere boomsoorten, heeft inmiddels contact gelegd met diverse politieke partijen.