Jeugdhonk in Oosterstreek bestaat kwart eeuw

Oosterstreek - Het jeugdhonk van Oosterstreek viert volgende maand feest. Op 28 februari bestaat het precies een kwart eeuw en wordt er een reünie georganiseerd.

Symbool voor de 25 jaar staan Marie de Vries uit Oosterstreek en oud-Oosterstreker Ria de Vries. Zij waren vanaf het begin nauw betrokken bij het jeugdhonk voor de basisschoolleerlingen uit het dorp, maar nemen in september afscheid.

Grondleggers van het jeugdhonk

Marie (57) raakte snel betrokken, omdat haar kinderen naar het jeugdhonk gingen. Ria (57) kwam er via haar vriendin Regina Bisschop bij. Bisschop is één van de drie grondleggers van het jeugdhonk. Zij zat in 1990 met Titus van Veen en Albert Smit in de jeugdcommissie van de voetbalvereniging uit Oosterstreek. In die tijd konden kinderen alleen maar voetballen en anders niet. Wanneer een training uitviel, hadden de voetballertjes pech. Door natte en modderige velden was dat wel eens het geval. Daar moest iets op verzonnen worden vond de jeugdcommissie. Dat gebeurde.

Meer bieden dan voetbal

Van Veen volgde een opleiding tot jeugdtrainer en was daardoor in het bezit van een instructievideo. Dat gaf handvaten om kinderen meer te bieden dan alleen voetbal. Uiteindelijk leidde dat tot jeugdhonk ‘t Klavertje, vernoemd naar sportpark de Klaverweide. Viel er dan nog een training uit? Geen probleem, dan konden de jeugdleden terecht in de kantine van de voetbalclub.

Die bleek al snel te klein. ‘We zaten er al gauw met dertig kinderen en dat was veel te krap’, weet Ria de Vries. Daarom verhuisde het jeugdhonk naar de huidige locatie in het dorpshuis van Oosterstreek.

'Altijd voor onze eigen financiën kunnen zorgen’

Die switch is ook de reden geweest dat ‘t Klavertje los is geraakt van de voetbalclub. ‘Ik kwam nog een rekening van 1995 tegen waarop stond: dit is de laatste tweehonderd gulden van de voetbalvereniging’, zegt Marie de Vries. ‘Maar met onder andere de flessenactie of de collecte van Jantje Beton, die we altijd zelf lopen, hebben we altijd voor onze eigen financiën kunnen zorgen.’

'Allemaal ontzettend leuke dingen'

In het dorpshuis zijn er onder leiding Marie en Ria al honderden knutselmiddagen geweest, maar ook de nodige uitstapjes. ‘Waar zijn we eigenlijk niet geweest’, grapt Ria. ‘Bijvoorbeeld het Spijkerdorp in Drachten, het zwembad of schaatsen in Thialf. Dat waren allemaal ontzettend leuke dingen.’ Het jaarlijkse hoogtepunt was het kampweekend in september. ‘Goh, dat was altijd super. Dat is altijd de traditionele start van het jeugdhonk’, vertelt Ria.

'We gaan het wel missen hoor'

Maar aan alle mooie dingen komt een einde, ook voor Marie en Ria. Zij stoppen na een kwarteeuw met de vertrouwde knutselmiddagen in het jeugdhonk en alles daarom heen. ‘Bij het 25-jarig jubileum is dat een mooi moment’, vindt Marie. ‘Het zal strak wel even wennen zijn, we gaan het wel missen hoor.

Dit hebben we altijd met veel enthousiasme gedaan, maar zonder de enorme hulp van ouders was het niet mogelijk geweest.’