De Burcht bruist van gezelligheid

Wolvega - Aan de royale keukentafel schuiven de bewoners van De Burcht aan voor een bakje koffie of thee. Het is nu precies een jaar geleden dat de zes bewoners hun appartementen aan de Dr. Dreeslaan betrokken.

Voor het eerst wonen ze op zichzelf, wel onder begeleiding vanwege hun verstandelijke beperking, maar ze voelen zich heel vrij.

'We moeten ook afspraken maken hoor'

‘Je mag nu zelf bepalen wat je mag en wat je wilt doen’, legt de 26-jarige Gerda Jorna uit.  En dat bevalt ze allemaal prima. ‘Maar’, zegt Henry Holtrop (30), ‘we moeten ook wel afspraken maken hoor.’

In een van de nieuwbouwcomplexen van Woningstichting Weststellingwerf is een etage geschikt gemaakt voor woonvorm De Burcht. Drie appartementen zijn opgedeeld in totaal zes wooneenheden. Alle zes de bewoners hebben een eigen woon-/slaapkamer, met douche en toilet en delen gezamenlijk een gezellige leefkeuken.

Blikvanger is de kleurrijke eettafel

Gezelligheid is de rode draad binnen De Burcht. De keuken is het centrale punt waar de bewoners het liefst met z’n allen doorbrengen. Blikvanger is de kleurrijke eettafel die door hen zelf is beschilderd. Hoewel ze in de praktijk veel activiteiten samen doen, staat het voor iedereen vrij om aan te sluiten bij de groep of iets voor zichzelf te doen.
Ontbijten doen de meesten in hun eigen appartement, maar na het werk smaakt een kopje thee gezamenlijk wel lekker en ’s avonds wordt er samen gegeten.

Lekker hapjes en spelletjes

Na het eten doen ze wat ze willen. De een gaat even rusten, om later voor een kop koffie of een spelletje weer aan te schuiven, anderen kijken samen TV bij een van hen in het appartement. ‘Boer zoekt Vrouw!’, roepen Henry en Ineke in koor. ‘In het weekend zorgen we altijd voor lekkere hapjes en doen we spelletjes’, vertelt Gerda. ‘Sjoelen!’, buldert Henry en krijgt meteen bijval van een breed lachende Tjalling de Boer (34). Maar dat is niet het enige verklapt Gerda: ‘op zaterdagavond mogen we ook een borreltje’. En weer lacht de rest ter herkenning mee.

Een grote verandering

De zorg op De Burcht is in handen van de JP Van den Bentstichting. Op zichzelf wonen, is voor de bewoners een grote verandering. ‘Het is anders’, zegt Tjalling, die nog vaak bij zijn ouders is als hij vrij is van zijn werk. ‘Hier zijn meer mensen en mijn broer woont vlakbij, daar kan ik zo naartoe lopen of fietsen.’ Ook Gerda is nog vaak bij haar vader en moeder, maar zorgt dat ze om 17.30 uur weer op De Burcht is voor het eten. ‘Dat doe ik het liefst hier.’

'Hij houdt mij wel eens voor de gek’

Elco Kiemel (43) is de oudste van het stel en woonde al 13 jaar op zichzelf. ‘Ik miste de gezelligheid toen ik alleen woonde‘, vertelt hij. ‘Dat ging op een gegeven moment niet meer.’ Elco staat ’s ochtends als eerste op. Om 6.15 uur gaat zijn wekker. Dat betekent dat hij zachtjes moet doen omdat de rest nog slaapt.  ‘Maar hij houdt mij wel eens voor de gek’, vertelt Gerda lachend. ‘Dan drukt hij op de bel als hij langsloopt.’  De hele groep schatert van herkenning mee. ‘Maar dan draai ik mij lekker nog een keer om’, klinkt het gevat.

Koffie en thee staan al klaar

Vanaf een uur of vier ’s middags is de begeleiding er en komen ook de bewoners weer thuis. ‘Soms ben ik vroeg en heb ik de koffie en thee al klaar staan als de rest komt’, vertelt Henry. Hij helpt ook graag mee met koken. De rest eet het vooral lekker op. Samen bepalen ze elk weekend het menu voor de week erop.

Locatie-assistent Marijke Oosterhof doet vervolgens de boodschappen, vaak samen met Ineke Boersen (30). Samen met Marijke maken ze ook zelf hun appartementen schoon en werken ze aan hun persoonlijke doelen, zoals het leren om de was te doen. 'Wij laten ze zoveel mogelijk zelfstandig leven en geven ondersteuning waar nodig’, legt woonbegeleider Manon Dijkstra uit.

'Zelf weten wanneer ik ga douchen'

Als de koffie op is, laten Henry en Elco hun appartementen zien. ‘Dit is de badkamer’, zegt Henry. ‘Ik kan lekker zelf weten wanneer ik ga douchen.’ Zijn woning is smaakvol ingericht met moderne meubels en hip behang. ‘En kijk hier, mijn meterkast’, toont hij vol trots. ‘En mijn aanrechtblokje, daar kan ik zelf koffie en thee zetten als papa en mama op bezoek komen. Of iemand anders.’ Ook Elco is trots op zijn woning, waar zijn autoverzameling, zwemprijzen en oorkondes een prominente plek hebben. ‘Ik ben heel tevreden met mijn huisje’, besluit Henry. ‘Ik vind het gezellig geworden.’

Vrijdag wordt de Burcht officieel geopend. De realisatie van de woonvorm is mogelijk gemaakt dankzij vele bedrijven en betrokkenen. Zij komen vrijdag het resultaat bewonderen.