Grote Kamp wil ziekmakende bomen kwijt

Oldeholtpade - Bewoners van de Grote Kamp in Oldeholtpade willen dat de gemeente in actie komt om de overlast van de uitheemse elzen in hun straat aan te pakken. Het stuifmeel dat de pollen van de bomen verspreiden, zorgt voor gezondheidsklachten.

Namens de bewoners sprak Piet Nijp uit Oldeholtpade maandagavond in bij de gemeenteraad. De problematiek speelt al geruime tijd. Op eerdere meldingen bij de gemeente is volgens de bewoners niet naar genoegen gereageerd. 

'Zorgt u dat wij weer gezonden woonomgeving krijgen', vroeg Nijp aan de raad. De bomen zijn vijftien jaar geleden gepland. Van de 61 zijn er in het verleden al 25 gekapt wegens ruimtegebrek. De nog resterende 36 stuks moeten volgens de bewoners ook weg. 'Dit soort hoort niet in Nederland thuis. De kenmerken zijn dat ze ze snel groeien en extreem veel stuifmeel produceren', wist Nijp aan de raad kenbaar te maken. ' Ze zijn niet geschikt voor plaatsing in een woonwijk en dat had de gemeente kunnen weten.' Nijp somde een aantal plaatsen op waar dergelijke bomen om dezelfde redenen zijn verwijderd. 

Die actie zien de bewoners van de Grote Kamp nu ook graag van de gemeente. Die weigert vooralsnog echter gezonde bomen te gaan kappen. 'Gezonde mensen gaan voor gezonde bomen, ljkt mij', aldus Nijp.