Kattenverjager zorgt voor veel geluidshinder in Wolvega

Wolvega - Roland van der Hoek uit Drachten is een meldpunt voor schadelijke geluiden gestart. Hij wordt gekweld door hoge pieptonen veroorzaakt door kattenverjagers. Opvallend is dat met name uit Wolvega veel meldingen komen van geluidshinder.

Dit ontdekte hij in politierapporten.  Volgens Van der Hoek zijn er zelfs kattenverjagers vernield door mensen die niet tegen het geluid konden.

De ultrasone pieptoon die de katten moet verjagen uit tuinen, blijft niet alleen voor de dieren afschrikwekkend. Ook sommige mensen zijn er overgevoelig voor. En met name kinderen kunnen de tonen ook horen. Zo hebben zowel Van der Hoek als zijn dochtertje veel last van de hoge tonen. Bij Van der Hoek leidde het tot een continue toon in zijn hoofd, waarvoor hij zich specialistisch heeft moeten laten behandelen.  Hij weet dat niet iedereen die hiermee kampt, altijd op evenveel begrip stuit. ‘Er ontstaan zelfs burenruzies door.’

Recht in de Regio

Van der Hoek wist in het TV-programma Recht in de Regio aandacht te krijgen voor zijn probleem. Er werd een uitzending aan gewijd. ‘Het tv-team schrok ook van het geluid dat ze hoorden’, zegt Van der Hoek. Hij kreeg het advies om een aangetekende brief te sturen aan de mensen met een kattenverjager in de tuin, want volgens de rechter is het veroorzaken van geluidshinder niet toegestaan. Zover liet Van der Hoek het niet komen. ‘Mensen reageren heel verschillend op de klachten’, ervaart hij. ‘De een is heel begripvol en schakelt de verjager uit of doet hem weg. Een ander trekt zich er niets van aan.’

Een irritant hoge pieptoon in zijn oor werd een ware kwelling voor postbode Van der Hoek. Het geluid werd veroorzaakt door kattenverjagers, apparaatjes die mensen in hun tuinen plaatsen om katten en poezen uit de tuin te weren middels een hoogfrequent geluid. Helaas voor velen is de toon niet alleen voor dieren afschrikwekkend, maar ook voor sommige mensen niet om aan te horen.

Overgevoelig voor het geluid

Van der Hoek is zo iemand die overgevoelig is voor het geluid, hij richtte een meldpunt op voor mensen die de overlast ook ervaren. Uit zijn onderzoek in onder andere politierapporten viel hem op dat met name uit Wolvega veel klachten kwamen van geluidshinder door kattenverjagers. ‘Mensen kunnen niet meer in de tuin zitten vanwege het irritante geluid. Er is zelfs een apparaat vernield’, geeft de Drachtster aan.

'Geluid werd steeds harder'

Bij Van der Hoek staken de klachten de kop op tijdens zijn werk als postbode. ‘Ik kwam thuis van een ronde met de post en hield wel een uur lang een piepgeluid in mijn oor. Uiteindelijk ging het over in een blijvend geluid, dat steeds harder werd en ook kwamen er andere geluiden bij.’

‘Mijn dochtertje krabde haar oren kapot’

Hij onderging met succes een speciale behandeling in Duitsland tegen de geluiden in zijn hoofd.  ‘De klachten waren over, totdat een buurvrouw zo’n apparaatje in de tuin zette en het geluid terug was.’ Niet alleen zelf ondervond hij er last van, ook zijn tweejarig dochtertje bleek te worden gekweld door het gepiep. ‘Ze krabde haar oren kapot’, vertelt Van der Hoek.

Opvallend veel meldingen

Van der Hoek startte de zoekactie naar de oorzaak en oplossing en kreeg inzage in politierapporten. ‘Daarin zag ik dat er in Wolvega opvallend veel meldingen waren van geluidsoverlast.’  Bij de gemeente zijn geen meldingen bekend, laat een woordvoerder weten. Wel gebruikt de gemeente zelf een zogenoemde ‘Mosquito’ bij het gemeentehuis, maar die is om hangjongeren te weren.

Dit apparaatje produceert een geluid dat hoorbaar is voor jongeren tot ongeveer 25 jaar en daarmee wordt een bepaald gebied onaantrekkelijk gemaakt voor hangjongeren. ‘De frequentie van de Mosquito is anders en dus niet hoorbaar voor dieren’, aldus woordvoerder Ingeborg van Dorth.