Coalitie van PvdA, VVD en CDA ligt voor de hand

Wolvega - De PvdA en de VVD nemen samen het voortouw ten aanzien van de coalitieonderhandelingen in Weststellingwerf. VVD-lijsttrekker Jack Jongebloed sluit geen enkele partij bij voorbaat uit.

Dat deed PvdA-er Cor Trompetter direct na het bekend worden van de einduitslag wél. Hij wil niet samen met Weststellingwerfs Belang in het college. Hij vindt dat die partij in de afgelopen periode niet op een constructieve wijze oppositie heeft gevoerd.

Aan het eind van de avond leek de uitslag dramatisch uit te pakken voor de PvdA. Nadat de uitslag van 20 stembureaus binnen was en er nog slechts twee uitslagen ontbraken, stond de PvdA op drie zetels.  Er bleek echter een fout in de door de gemeente gebruikte software te zitten, waardoor de aanwezigen in de raadszaal een verkeerd beeld voorgetoverd kregen. Tot opluchting van het PvdA-kamp werden de 3 zetels gecorrigeerd naar 5. Dat aantal bleef ook na de laatste telling gehandhaafd.

Voorman Trompetter van de PvdA raakte naar zijn zeggen niet in paniek toen op het grote scherm duidelijk werd dat zijn partij op weg leek naar een megaverlies. Hij had snel door dat die stand van zaken niet kon kloppen. Ook Jongebloed rook onraad, al had de uitslag van dat moment wat hem betreft zo mogen blijven. Lange tijd leek het er op dat de VVD de grootste partij ging worden. Uiteindelijk scheelde dat op een totaal aantal van 10.823 uitgebrachte stemmen 16 stemmen.

Dat verschil bedroeg in 2010 nog 220 stemmen. ‘Ik had het vertrouwen dat we de grootste zouden worden. Dit was even slikken, maar uiteindelijk ben ik uitermate tevreden. Zestien stemmen is te verwaarlozen’, reageert Jongebloed, die met zijn partij de vruchten heeft geplukt van een groot opgezette campagne.

Teleurstelling bij Weststellingewerf Natuurlijk

Zes van de zeven lijsttrekkers toonden zich na afloop tevreden met de uitslag. Alleen Sippe Bron van Weststellingwerf Natuurlijk toonde zijn teleurstelling. ‘Ik had op twee zetels gerekend’, erkende Bron, die zich tijdens de vorige periode afscheidde van het CDA. Omdat Weststellingwerf Natuurlijk slechts één zetel behaalde, keert oudgediende Jacob de Wolf niet terug in de raad. ‘Jammer maar waar. Het valt een beetje tegen’, gaf ook De Wolf van zijn teleurstelling blijk.

Gezien het landelijke beeld waarin de PvdA dramatisch verliest, toonde Trompetter zich opgelucht dat zijn partij in Weststellingwerf slechts één zetel inlevert. Jongebloed (VVD) was ‘uitermate tevreden’met de evenaring van vier jaar geleden. Woorden van gelijke strekking sprak ook Albert van den Berg van het CDA. Die partij behaalde net als de vorige keer vier zetels. Omdat Sippe Bron het CDA de rug toekeerde en op eigen titel in de raad bleef zitten, had het CDA de laatste jaren slechts drie zetels. ‘Iemand heeft onze zetel ingepikt. Dat was niet zo aardig’, schonk Van den Berg gisteravond ten aanzien van Bron klare wijn.

Kloosterman verovert plaats op het pluche

Frans Kloosterman (50) uit Boijl stond bij het CDA als vierde op de lijst en veroverde dus een plaats op het pluche. De manager bij Jeugdhulp Friesland is de beoogd wethouder van het CDA. Vier jaar geleden was Jan From voor die functie kandidaat, maar dat stuitte op weerstand bij de PvdA. De kans lijkt nu groot dat oud-politieman Kloosterman wethouder wordt. Als dat gebeurt, is er geen plaats meer voor Jelmer van der Zee, die de afgelopen vier jaar namens GroenLinks in het college zat. Zowel Trompetter als Jongebloed roepen in koor dat alle opties nog open zijn.

Wethouder Jelmer van der Zee wijst erop dat de huidige coalitie met 12 zetels (van de 21) nog steeds een meerderheid heeft in de raad. ‘Het is niet onmogelijk om weer wethouder te worden’, houdt hij de moed erin.

Mogelijk komt er volgende week reeds duidelijkheid over de vorming van de nieuwe coalitie. Als Kloosterman wethouder wordt, neemt Jan Clevering uit De Blesse zijn plaats in de raad in. Bij de PvdA komt Trijntje Köhler uit Nijeholtpade in de raad als Trompetter weer wethouder wordt. 

Glunderende Dubling bij VVA

Hans de Vries van Weststellingwerfs Belang was niet verrast dat zijn partij drie zetels heeft gehouden. Lokale partijen scoren landelijk over de hele linie. Waar Sippe Bron teleurgesteld was over de ene zetel van zijn Weststellingwerf Natuurlijk, daar glunderde Dirk Dubling van VVA (Vrijheid voor Allen) van oor tot oor. ‘Het is moeilijk om je als nieuwe partij te profileren. Maar deze ene zetel is precies wat we wilden.’