VVD komt zestien stemmen tekort om PvdA te overvleugelen

Wolvega – Bij de gemeenteraadsverkiezingen waren deze keer geen winnaars, maar toch was er slechts een enkeling die treurde. VVD (5 zetels), CDA (4) en Weststellingwerfs Belang (3) behaalden net zoveel zetels als vier jaar geleden.

De Partij van de Arbeid leverde een zetel in en heeft er nu 5. De PvdA haalde zestien stemmen meer dan de VVD en bleef daarmee de grootste partij. GroenLinks verloor een zetel en heeft er nu 3. ‘Nieuwkomers’ Weststellingwerf Natuurlijk en VVA veroverden elk één zetel.  Direct na het bekend worden van de uitslag werd al druk gespeculeerd over de nieuw te vormen coalitie. Een college met PvdA, VVD en CDA lijkt het meest voor de hand te liggen. Momenteel zitten de PvdA en VVD samen met GroenLinks in de coalitie.

Uitslag leek dramatisch voor PvdA

Tegen het eind van de avond leek de uitslag dramatisch uit te pakken voor de PvdA. Nadat de uitslag van 20 stembureaus binnen was en er nog twee uitslagen ontbraken, stond de PvdA op slechts drie zetels.  Er bleek echter een fout in de door de gemeente gebruikte software te zitten, waardoor de aanwezigen in de raadszaal een verkeerd beeld voorgeschoteld kregen. Tot opluchting van het PvdA-kamp werden de 3 zetels gecorrigeerd naar 5. Dat aantal bleef ook na de laatste telling gehandhaafd.

Zes van de zeven lijsttrekkers toonden zich na afloop teverden met de uitslag. Alleen Sippe Bron van Weststellingwerf Natuurlijk toonde zijn teleurstelling. ‘Ik had op twee zetels gerekend’, erkende Bron, die zich tijdens de vorige periode afscheidde van het CDA. Omdat Weststellingwerf Natuurlijk slechts één zetel behaalde, keert oudgediende Jacob de Wolf niet terug in de raad. ‘Jammer maar waar. Het valt een beetje tegen’, gaf ook De Wolf van zijn teleurstelling blijk.

Weststellingwerfs Belang staat buitenspel

De PvdA en de VVD nemen samen het voortouw ten aanzien van de coalitie-onderhandelingen. VVD-lijsttrekker Jack Jongebloed sluit geen enkele partij bij voorbaat uit. Dat deed PvdA-er Cor Trompetter wel. Hij wil niet samen met Weststellingwerfs Belang in het college.