VVD wint verkiezingen Scholtensschool

Wolvega - De leerlingen van de Mgr. Scholtensschool in Wolvega kregen maandagmorgen tekst en uitleg over de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Daarvoor kwamen burgemeester Gerard van Klaveren, raadsgriffier Afke Zijlstra, het VVD raadslid Geppie Jorritsma en kandidaat CDA raadslid Marcel Bos naar de school. Leerkracht Anita Blankvoort introduceerde de gastsprekers. De burgemeester vertelde niet alleen over zijn baan als burgemeester, maar ook wat over zijn hobby’s. Zo mag hij graag zeilen, houdt hij van harde popmuziek. Van Klaveren liet dat via zijn smartphone horen.

Honderd euro voor kinderraad

Afke Zijlstra vertelde over haar werk als raadsgriffier, de rechterhand van de gemeenteraad. Dat werd een beetje duidelijker met het werk van de kinderraad op deze school, wat  vergelijkbaar met de raad in het gemeentehuis in Wolvega. De leerlingen stelden aan de vier gasten goede vragen. Van de kant van de gemeente werd spontaan aangeboden dat de kinderraad 100 euro van de gemeente krijgt en dit zelf voor een project mogen besteden.

Enkele leden van de kinderraad krijgen dan hulp van de kant van de gemeente hoe de procedures zijn. Verder kregen Geppie Jorritsma en Marcel Bos het woord en vertelden hoe je raadslid kunt worden en gaven enkele voorbeelden hoe een beslissing tot stand komt. Tot slot werd uitgelegd hoe een verkiezing wordt georganiseerd. De leerlingen ontvingen na afloop een flyer voor thuis en een stembiljet waarop zij in de klas hun stem konden uitbrengen.

Uitslag

VVD: 21 stemmen, CDA: 19 stemmen, PvdA: 17 stemmen, VVA: 14 stemmen, GroenLinks: 12 stemmen, WB: 4 stemmen en WN: 1 stem.