Gemeente zet flinke boete op gebeier van kerkklok Oldelamer

Oldelamer - De gemeente Weststellingwerf heeft besloten om 500 euro boete te vorderen voor elke keer dat de dorpsklok in Oldelamer slaat.

Dat is verklaard in een aangetekende brief die begin deze week werd verstuurd naar kerkbestuurvoorzitter Meine Oosting en klager Bas Hendriks. Tot de maatregel werd besloten nadat er opnieuw werd geconcludeerd dat de antieke klok teveel geluid maakt.

Het klokkenspel mag pas weer beieren wanneer het geluidsniveau omlaag is gebracht. Tot dan toe zal elke klokslag bestraft worden, meldde de gemeente. Kerkbestuurvoorzitter Meine Oosting vindt dat belachelijk: ‘We proberen nog steeds om het geluid van de klok omlaag te brengen.’ Hij vindt het een droevige maatregel: ‘De ellende is groot. We zitten al in de duizenden euro’s kosten die we liever aan andere kerkreparaties hadden besteed.’ Het lukt het kerkbestuur steeds niet om het aantal decibellen van de klok omlaag te brengen. Allerlei aanpassingen passeerden de revue om het geluid omlaag te brengen tot onder de 70 decibel.

Hoogpolig tapijt

Momenteel is de voorzitter bezig met het aanleggen van hoogpolig tapijt. ‘Op de wanden en de vloer. We hebben ook de oude klepel weer teruggehangen, je moet toch wat,’ briest Oosting. ‘Volgens mij is de overbuurman de enige in het dorp die last heeft van de klok.’ De soap rond de klok in Oldelamer duurt al een tijdje. Zelfs in de Telegraaf werd er gerept over de klokslag. Klager Bas Hendriks heeft het er helemaal mee gehad: ‘Ik moet er maar niet teveel over kwijt. De sfeer was al slecht, gelukkig ben ik veel aan het werk.’ Hij vroeg eerst aan het kerkbestuur of het geluid zachter mocht. Toen hij geen respons kreeg, klopte de klokkenluider bij de gemeente aan.

Kostbaar gebeier

Hendriks verbaast zich. ‘De gemeente handhaaft nog niet, de klok beiert elke dag! Er is niemand die een boete uitdeelt.’ De klager kreeg enkele weken geleden zijn gelijk na herhaaldelijke metingen. Toch gaat het beieren door, zegt hij. Het geluidsniveau blijft te hoog. Hendriks en Oosting kregen deze week te horen dat het gebeier het heiligenhuis geld kost. De overbuurman is echter niet tevreden zolang er niet gehandhaafd wordt. Hendriks overweegt alsnog om vervolgstappen te ondernemen. ‘Ik sta in mijn recht. Gelukkig heb ik een lange adem.’ Pas na talloze metingen en waarschuwingen aan het adres van de kerk ging de gemeente over tot aankondiging van een dwangsom. Oosting is vastbesloten de klok te laten slaan. ‘We hebben aanpassingen gedaan. Ik reken erop dat het bijna klaar is.’ Volgens klokkenluider Hendriks is het nog lang niet stil aan de overkant.