Familie Klijnstra wil niet dat Ida vergeten wordt

De Blesse - De familie Klijnstra is zaterdag aanwezig bij twee herdenkingen: bij de Muur tegen Geweld om De Wijk, en in Venlo, tijdens de landelijke Herdenking Geweldslachtoffers. 'Ida's naam moet genoemd blijven worden', zo vindt de familie.

Er worden zaterdag 265 slachtoffers van een gewelddelict herdacht. Op acht linten geschreven, allen meer 350 meter lang, worden hun namen tijdens de landelijke Herdenking Geweldslachtoffers in Venlo door nabestaanden gedragen en genoemd. Ook de naam van Ida Klijnstra.

Gelijk met de landelijke ceremonie vindt bij de Muur tegen Geweld, het nationaal monument in De Wijk, een herdenking plaats voor belangstellenden en nabestaanden uit het noorden van het land. Op beide plaatsen wordt om 14.38 uur twee minuten stil gehouden.

De nabestaanden van de in 2008 vermoorde Ida Klijnstra uit De Blesse wonen beide herdenkingen bij. Margreet Scholing-Klijnstra uit Wolvega is bestuurslid van de landelijke organisatie Dag Herdenking Geweldslachtoffers. Haar echtgenoot Rikus is secretaris van de VVRS (Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit).
De laffe moord op hun schoonzus was voor beiden de aanleiding om zich in te zetten voor deze verenigingen. Ida werd op klaarlichte dag in haar eigen woning om het leven gebracht. 'Haar naam moet genoemd blijven worden', zegt Margreet. 'Dat is mijn doel. Want aan dit verdriet komt geen eind. Het laat je nooit los. Nooit'

Steun voor de familie Klijnstra

Margreet vertrekt zaterdag al vroeg naar Venlo. Ook haar broer Bennie, de man van Ida, gaat naar de landelijke herdenking. Bennie en Ida's dochter Daniëlle woont namens de familie Klijnstra de herdenking bij de Muur tegen Geweld in De Wijk bij. 'Voor sommige mensen is het ver om naar Venlo te komen', legt Margreet uit. 'Daarom hebben we als bestuur bedacht dat er iets bij de Muur tegen Geweld moet worden gedaan.' Ze hoopt dat er ook mensen uit deze regio naar de herdenking komen. Als steun voor de familie Klijnstra. 'Daar niet alleen te staan, maar mensen om je heen te hebben, voelt ontzettend warm', geeft ze aan. 'Het wordt door de nabestaanden heel erg gewaardeerd. ' Voor wie wel naar Venlo wil, laat taxibedrijf Troost en De Boer een busje rijden. 'Dat is hun manier van steun geven. Heel fijn', zegt Margreet.

100.000 euro voor de gouden tip

Vijf jaar na dato is nog altijd niet duidelijk wat zich precies heeft afgespeeld op die fatale maandag 23 juni 2008. De familie looft een beloning uit van €100.000 euro voor de gouden tip. 'Er moeten meer mensen van weten', zegt Margreet. 'Dit bedrag kan voor één persoon de reden zijn om een keer te zeggen: 'ik weet dat jij er was'.