Onderzoek naar moord Ida Klijnstra is definitief afgerond

De Blesse – Er is recentelijk een nieuwe verdachte aangehouden voor de in 2008 gepleegde moord op Ida Klijnstra in De Blesse. Omdat het wettig en overtuigend bewijs niet kon worden geleverd, is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

De op 26 maart aangehouden verdachte heeft steeds alle betrokkenheid bij de moord ontkend. Hij werd op 5 april weer in vrijheid gesteld en geldt niet meer als verdachte. 

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie Noord-Nederland het onderzoek naar de moord op Ida Klijnstra definitief afgerond. Het OM gaat ervan uit dat Arjen van der S. uit Franeker betrokken was bij het levensdelict op het 52-jarige slachtoffer uit De Blesse. De man pleegde zelfmoord op het moment dat de politie hem op 27 juni 2008 wilde aanhouden voor overvallen.

Betrokkenheid van de zoon van deze verdachte kon niet worden bewezen.
Afgelopen voorjaar is het onderzoek naar de moord heropend. In de maanden februari en maart 2013 zijn opnieuw getuigen gehoord. Ook werd een verdachte op 26 maart aangehouden. Hij werd op 5 april 2013 heengezonden en geldt niet meer als verdachte. Het nieuwe onderzoek heeft niet geleid tot nieuwe inzichten.

Aanwijzingen

De politie heeft niet kunnen bewijzen dat er naast Arjan van der S. nog meer mensen betrokken zijn geweest bij de dood van Klijnstra.

Er zijn wel veel aanwijzingen dat Van der S. de moordenaar is. Op één van zijn in beslag genomen schoenen is bloed van Ida Klijnstra gevonden. Een profiel van zijn sportschoen kwam overeen met in een de woning van Klijnstra aangetroffen schoenspoor.

Uit een afgelegde verklaring kon worden afgeleid dat Arjen van der S. vlak voor de moord in Wolvega was, slechts enkele kilometers verwijderd derhalve van de plaats delict (PD). Ook zijn er getuigen die verklaarden dat Arjen van der S. van plan was om overvallen te plegen en (ook) de woning van de familie Klijnstra, die hij uit het verleden kende, heeft ‘afgelegd’. Zijn motief lijkt geldnood.  Van der S. had grote geldnood, omdat zijn belangrijkste inkomstenbron, het plegen van hypotheekfraude/ oplichting, was drooggevallen.