Nieuwbouw Dr. Dreeslaan krijgt al aardig vorm

Wolvega - Nu de eerste steigers verdwenen zijn van de nieuwbouw aan de Dr. Dreeslaan, krijgt de straat een ander karakter. Medio oktober hopen Woningstichting Weststellingwerf en Bouwgroep Dijkstra Draisma de eerste appartementen te kunnen opleveren.

Van bovenaf is goed te zien dat de appartementen binnenpleinen krijgen.  Andries van Huizen
Weststellingwerf vergrijst bovengemiddeld. Momenteel wordt aan ruim vijftig woningen gebouwd, verdeeld over drie gebouwen. Het totale project omvat vijf appartementenblokken met elk 17 woningen.

Om de laatste twee blokken te realiseren, moeten nog een paar oude woningen worden gesloopt. Dat kan pas wanneer de eerste appartementen klaar zijn en de bewoners van de nog te slopen rijwoninkjes aan de Dr. Dreeslaan hun intrek nemen in een van de nieuwe appartementen.

‘Het mooiste zou zijn, als dat in één keer door kan gaan’, zegt woningstichtingdirecteur Sake Lageveen. Er moet echter een procedure in gang worden gezet om de bestemming van grondgebonden woningen om te zetten in gestapelde bouw. Het is nog even spannend of dat op tijd is afgerond.

Belangstelling

Tot nu is de woningstichting positief door alle wijzigingsprocedures gekomen. Zo kon al eerder dan gepland worden gestart met de bouw van het derde appartementenblok, op de voormalige bibliotheeklocatie. De bouw daarvan loopt daardoor maar iets achter op de bouw van de eerste twee blokken.

De belangstelling voor de nieuwe woningen is groot. ‘Op een paar na zijn ze allemaal verhuurd’, zegt Lageveen. Na de eerste bezichtiging van de nieuwbouwplannen in 2010 schreven zich al vele belangstellenden in. Het gros daarvan heeft inmiddels ‘ja’ gezegd tegen een huurovereenkomst.
De woningen zijn ruim opgezet. Sommige hebben drie slaapkamers. Op de benedenverdieping van elk blok wordt een gemeenschappelijke ruimte ingericht. Ook kunnen de bewoners samen genieten van een heerlijke binnentuin. ‘Dat wordt prachtig mooi, echt een sociaal plein’, zegt uitvoerder Minne Galama. ‘Dit is een uniek project’, meent hij.

De donkere stenen geven het geheel een stijlvolle uitstraling. Uiteindelijk wordt rondom de gebouwen een parkachtige omgeving ingericht, met wandelpaden, veel groen en zitjes.

In het appartementengebouw dat op de plek van de vroegere bibliotheek wordt gebouwd, worden een woningen gerealiseerd voor jongeren met een verstandelijke beperking. ‘Drie appartementen op de begane grond worden opgesplitst in zes wooneenheden’, legt Lageveen uit. De ouders van de jongeren, die zelf het initiatief namen tot deze woonmogelijkheid, hebben zich verenigd in een coöperatie en regelen zelf de levering van de zorg voor hun kinderen.

Vergrijzing
Ondanks dat woningcorporaties van overheidswege hun woningbezit moeten laten krimpen, is de nieuwbouw van ruim 80 appartementen volgens Lageveen geoorloofd. ‘Wij kijken meer naar de vraag uit de markt en de bevolkingsopbouw. Je ziet dat mensen langer thuis blijven wonen en er meer gezinssplitsingen zijn. Het krimpvraagstuk vinden wij hier niet zo spannend. Wel de vergrijzing. Weststellingwerf vergrijst bovengemiddeld van alle Friese gemeenten’, weet Lageveen. ‘We kijken naar wat specifiek de vraag is en proberen dat bij te houden.’