Noordwolde zoekt koppel voor echt Vikinghuwelijk

Noordwolde - Noordwolde bereidt zich voor om op 5, 6 en 7 juli een Vikingenfestival neer te zetten. Op zaterdag 6 juli zal hierbij als een van de eerste evenementen in het centrum van het dorp een echt Vikingenhuwelijk plaatsvinden.

‘Echt’ in die zin dat er echt door een ambtenaar van de burgerlijke stand getrouwd wordt en ook ‘echt’ in die zin dat de rituelen en entourage van het Vikingenhuwelijk zoveel mogelijk aangehouden worden.

In de vroege middeleeuwen trouwden Vikingen meestal op vrijdag, aangezien dit de dag van de god Frey en zijn zuster godin Freya is. Zij zijn de goden van de vruchtbaarheid, welstand en de liefde. Deze goden en ook de god Thor worden bij de huwelijksceremonie aangeroepen. Thor is de god van de donder en een goede krijger en wordt door Vikingen zeer vereerd.

De bruid en bruidegom treden in Vikingkleding aan. Voor de vrouw is dit een jurk van verschillende lagen met een krans van korenaren en bloemen op het hoofd. Ook de man draagt meerdere lagen kleding met eventueel beenwindsels.

Bij het toetreden tot de huwelijksceremonie zijn beiden in het bezit van een zwaard. Dit zwaard wordt tijdens de ceremonie aan elkaar aangeboden. Hiermee symboliseert men de meest heilige band van verbinding met elkaar aan te gaan. Voorafgaand hieraan worden de Vikinggoden aangeroepen om dit huwelijk te zegenen. Vikingen wisselden ook ringen uit, waarna de handen op elkaar op het zwaard gelegd werden en de geloften uitgesproken werden.

Daarnaast ontvangt de vrouw ook symbolisch een sleutel van haar man, symbool voor het feit dat zij nu het hoofd van het huishouden is. De Vikingrituelen worden geleid door een Godi, de geestelijk leider van de Vikingen, met aan zijn zijde een ambtenaar van de burgerlijke stand, die het meer officiële gedeelte voor zijn rekening neemt, zodat het koppel aan het eind van de ceremonie ook werkelijk voor de Nederlandse wet getrouwd is.

Voor de voltrekking van dit huwelijk is Noordwolde nu op zoek naar een stel dat op 6 juli volgens de Vikingrituelen in het echt verbonden wil worden. Het koppel hoeft niet in Noordwolde of omgeving woonachtig te zijn.

Lijkt het u wat om als Viking in het huwelijk te treden? Aanmelden kan via vikingfestivalnoordwolde@gmail.com. Daarna wordt er contact met u opgenomen voor het bespreken van verdere details.