Politie heropent moordzaak Ida Klijnstra

De Blesse - Het onderzoek naar de moord op Ida Klijnstra in De Blesse is heropend. Sinds een aantal weken werkt een aantal rechercheurs weer aan de zaak. Nieuw DNA-onderzoek is de aanleiding. Klijnstra werd op 23 juni 2008 doodgeschoten.

Het afgelopen jaar zijn diverse sporen, waaronder DNA-sporen, opnieuw opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Mede door het toepassen van nieuwe technieken zien de politie en het Openbaar Ministerie voldoende aanleiding om het onderzoek te heropenen. Bennie Klijnstra, de man van het slachtoffer, is ontzettend blij met het heropenen van het onderzoek. “Ik wil dat de dader gewoon achter slot en grendel komt.’ Het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) werkte tot begin 2010 aan de oplossing van de zaak.

Oud-Wolvegaster Arjan van der S. wordt als hoofdverdachte beschouwd. Hij beroofde zich drie dagen na het in De Blesse gepleegde misdrijf van het leven. Dat deed hij toen een arrestatieteam zijn woning in Franeker betrad. Zijn oudste zoon uit Wolvega werd later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord, maar dat kon niet worden bewezen. Hij werd wel veroordeeld wegens ondermeer verboden wapen bezit.

De politie gaat nu nieuwe getuigen horen. Daarnaast zullen ook enkele getuigen, die in het verleden reeds zijn benaderd, opnieuw worden gehoord.

De politie vermoedt dat er meer mensen bij het misdrijf zijn betrokken. Uit meerdere verklaringen blijkt dat Van der S. een aantal keren de woning van de familie Klijnstra in De Blesse met anderen heeft geobserveerd, vermoedelijk ter voorbereiding op de overval. Voorts blijkt uit verklaringen dat Van der S. na de moord op Ida Klijnstra en voorafgaand aan zijn zelfmoord met anderen heeft gesproken over de gepleegde overval in De Blesse. Ook Bennie Klijnstra is er van overtuigd dat er meerdere mensen bij het misdrijf zijn betrokken of er meer vanaf weten. ‘Er lopen in Wolvega mensen rond die er meer van weten’, stelt hij. Hij blijft strijdbaar en looft nog steeds 80.000 euro uit voor de gouden tip. Daarmee komt de totale beloning op een ton.

Bij het slachtoffer heeft de recherche destijds een goed bruikbaar DNA-spoor aangetroffen dat naar de dader(s) kan leiden. Een man of tien uit de vrienden- en kennissenkring van de overleden hoofdverdachte  is destijds gevraagd DNA af te staan. Drie personen weigerden dat.