Wolvegaster dreigt jongeren met isolatiemes: werkstraf

Wolvega – Een inwoner van Wolvega (48) is maandag veroordeeld tot een werkstraf. De man heeft op 8 december 2019 bij de plaatselijke Albert Heijn een groepje jongeren bedreigd met een mes.

Het ging om een zogeheten isolatiemes, wat wordt gebruikt om isolatiemateriaal te snijden. De Wolvegaster had het mes in zijn werkbus liggen. Hij had het volgens eigen zeggen niet speciaal meegenomen. De man was naar de Albert Heijn gekomen omdat zijn stiefdochter al een poosje door leeftijdgenoten op social media werd bedreigd. Hij wilde de jongeren erop aanspreken en zeggen dat ze zijn stiefdochter met rust moesten laten.

‘Vanuit het niets’

Over de toedracht liepen de lezingen nogal uiteen. Volgens de verdachte kwamen de jongeren dreigend op hem af, hij gebruikte het mes om ze van zich af te houden. Volgens een van de jongeren die aangifte van bedreiging had gedaan had de Wolvegaster ‘vanuit het niets’ het grote mes tevoorschijn gehaald. De man zwaaide met het mes en maakte stekende bewegingen. De Wolvegaster gaf toe dat hij met het mes had gedreigd. ‘Dat is heel dom geweest’, erkende hij. Hij had het mes bij de Albert Heijn afgegeven.

Rooster

Een 39-jarige vrouw uit Hurdegaryp stond ook terecht. Zij beweerde dat ze bij toeval bij het voorval verzeild was geraakt. Zij was met een paar jongeren naar de Albert Heijn gegaan om boodschappen te doen voor een verjaardagsfeestje. Toen het uit de hand dreigde te lopen, had ze een rooster van een rookputje gepakte om zich te verweren.

Noodweer

Daarmee had ze een vrouw die bij de verdachte was in het gezicht geraakt. De vrouw moest ook voorkomen, voor mishandeling. Haar advocaat Harvey Crozier vond dat zijn cliënte uit noodweer had gehandeld. De vrouw voelde zich verantwoordelijk voor de kinderen die ze bij zich had. “Zij werd geconfronteerd met een man die een mes trekt”, aldus Crozier.

Werkstraf

Daar ging rechter Remco-Jan Maring niet in mee. Volgens de rechter werd de Hurdegarypse niet aangevallen door het slachtoffer. De vrouw kreeg een werkstraf van 40 uur. Ze moet 400 euro smartengeld aan het slachtoffer betalen. De Wolvegaster kreeg 60 uur taakstraf. De rechter hield er rekening mee dat de man zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en tot inkeer is gekomen.