Burgemeester verklaart verschil tussen ijsbaan en drafbaan in coronatijd

Wolvega – ‘Covid-19 houdt ons allen dagelijks intensief bezig en ik zie de impact die dit op ons allen in de samenleving heeft.’ Burgemeester Andre van de Nadort legt in een brief aan de gemeenteraad verantwoordelijkheid af over de besluiten die hij tijdens deze crisis heeft genomen.

Vanaf 1 december 2020 geldt in Nederland de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. Onderdeel daarvan is dat burgemeesters die besluiten uitlegt aan de gemeenteraad.

Schaatshotel

De meest opvallende uitzondering was tot dusver toch wel het ‘schaatshotel Van der Valk’ in Wolvega. Schaatsers verblijven daar samen met het ook op grote toernooien in Thialf. Een selecte groep van 1000 professionele voetballers en 5000 topsporters uit andere competities mogen van de regering op een topsportlocatie in wedstrijdverband sport beoefenen. De burgemeester besloot dan ook in te stemmen met de uitzondering om ook in de restaurantfaciliteiten van het hotel en in gescheiden ruimtes maaltijden te nuttigen.

Topsport

‘Gelet op deze bijzondere omstandigheid moeten ook de (organisatie van) benodigde faciliteiten rondom topsport worden toegestaan om de topsport in zijn geheel zo goed als redelijkerwijs mogelijk te faciliteren. Tevens gelet op de omstandigheid dat dit een essentieel aandachtspunt is en sommige aangescherpte maatregelen afbreuk kunnen doen aan de topsportomgeving.’

Uitzonderingen

Maar de burgemeester besloot vervolgens géén ontheffing van de coronamaatregelen te verlenen aan Victoria Park Wolvega. ‘Ontheffingen dienen als individuele uitzondering op de algemene regel en zijn niet bedoeld om nieuwe algemene uitzonderingen te maken of een ander regime te laten gelden. Het gaat bij het verlenen van ontheffingen dus niet om het voortzetten of hervatten van een reguliere exploitatie, zoals in het geval van Victoria Park Wolvega van toepassing is op de drafbaan.’

Topsportlocatie

De draf- en rensportactiviteiten, alsmede de genoemde gecertificeerde professionals, vallen volgens de burgemeester bovendien niet onder de definitie van topsport(ers) conform NOC*NSF en de Rijksoverheid. Victoria Park Wolvega behoort niet tot de aangewezen trainings- of topsportlocaties voor topsporters, zoals gesteld door het NOC*NSF.