In coronatijd verricht Jannes van der Wal meer onderhoud aan rijtuigen

Door de coronamaatregelen worden er al lange tijd geen menwedstrijden en lessen meer georganiseerd. De rijtuigen van de menners vragen wel onderhoud en dat merkt rijtuigenbouwer Jannes van der Wal uit Nijetrijne in deze tijd.

,,Ik heb het nu in deze ontwrichte samenleving wat drukker dan in de tijd voor de coronacisis omdat er nu meer tijd voor de menners is om ‘groot onderhoud’ te plegen en er worden wekelijks gemiddeld zes rijtuigen aangeboden”, aldus Jannes van der Wal. Een deel van die rijtuigen komt van de Koninklijke Friese Paarden Stamboek (KFPS) ook daar ligt op dit moment alles stil.

Van der Wal, die het vak van rijtuigenbouwer ruim 40 jaar uitoefent, is ook zowel in wedstrijdverband als recreatief een actieve menner. Hij gaat er nu regelmatig even met zijn Friese paard op uit. Een van de hoogtepunten als menner was in 2014 een derde plaats in de landelijke indoor-KFPS wedstrijd in de L-klasse. 

Bij de menvereniging De Linderuiters in Sonnega wordt jaarlijks de Jannes van der Wal bokaal verreden. In 2018 kreeg hij de opdracht om voor het buitenland acht functionele metalen trainingsrijtuigen te maken naar het model van de Friese sjees, zowel voor enkel- als dubbelspan.