Weststellingwerf buigt zich over toekomst van kerkgebouwen

Wolvega - Weststellingwerf werkt aan een kerkenvisie, een strategische kijk op de toekomst van kerkgebouwen.

Het Rijk heeft voor alle gemeenten geld beschikbaar gesteld voor het maken van een kerkenvisie, dit in verband met de leegloop en verwachte leegstand van kerken in Nederland in de komende drie tot zeven jaar.

Bij veel kerken is sprake van leegloop. Daardoor hebben ze moeite om financieel het hoofd boven water te houden. Zo hebben diverse kerken (waaronder PKN Oldetrijne/Oldelamer, Doopsgezinde kerk Wolvega en PKN Noordwolde/Steggerda) al aangegeven dat er sprake is van een drastisch slinkend ledenaantal. De kosten zijn steeds moeilijker op te brengen en daarom zoeken kerken naar een oplossing.

Kerken te koop

Kerkgemeenschappen gaan samen verder, waardoor kerkgebouwen leeg komen te staan. Er is genoeg belangstelling voor leegstaande kerken die te koop worden aangeboden, maar voor belangstellenden is het een zoektocht naar wat kan en mag.

Subsidie

Voor Weststellingwerf, met 28 kerken, is een subsidiebedrag beschikbaar van 50.000 voor het maken van een kerkenvisie. Het is gebaseerd op samenwerking: de gemeente neemt weliswaar het initiatief, maar de totstandkoming van de visie (en de praktische uitwerking daarvan) is een gezamenlijke inspanning. Nadat het geld van het Rijk is toegekend, wordt gestart met het opstellen van een kerkenvisie.

Een plan van aanpak geeft weer hoe de kerkenvisie wordt aangepakt en welke resultaten worden bereikt. Het subsidiebedrag is ruimschoots voldoende om tot een visie te komen. De gemeente verwacht aan 40.000 euro genoeg te hebben.