Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Vreemdgaan

De laatste tijd kijk ik met bewondering en ook met ontroering naar programma’s van HUMAN. Dat begon al een tijd geleden toen ik de Brainwash Talks begon te volgen: presentaties van ongeveer een kwartier waarin vernieuwende inzichten gegeven worden op een vaak wat luchtige manier.

Zo was er vorige week een uitzending waarin Anoek Nuyens sprak over haar contacten met Jan Pronk en haar bezoek aan de Haagse kerk die asiel bood aan Armeense vluchtelingen. Bij mij wekt het bewondering hoe mensen op eenvoudige wijze kernwaarden van het leven aan de orde kunnen stellen en vooral ook hoe daarin doorklinkt hoe je er zelf positief aan kunt bijdragen.
De ontroering ontstond vooral de laatste weken door de programma’s Klassen en De wasstraat. Ontroerend was het om in Klassen te zien hoe het onderwijzend personeel van een Amsterdamse school zich letterlijk bekommert om het wel en wee van de leerlingen, die uit zeer gemêleerde situaties komen en waar de CITO-toets voor velen een VMBO-advies inluidt. Met daar tegenover scenes van een school en gezinnen met kinderen die allemaal lijken te streven naar het gymnasium en voor wie een HAVO of HAVO-VWO-advies al als teleurstellend wordt ervaren.
En in (wat ik ben gaan vinden) DE wasstraat van Nederland werd getoond hoe de missie (mens en wereld vooruithelpen door autonomie en verantwoordelijkheid te bevorderen) en visie (denken doe je zelf, leven doen we samen) van HUMAN in de praktijk van een wasstraat al schitterend gestalte krijgen. Vaak worden dergelijke (wat ik maar even noem) Melkertbanen door werkgevers als excuus gebruikt: zie maar, ik doe wel iets. De eigenaar van de wasstraat heeft zijn werknemers niet als excuus, maar als doel: aan andere werkgevers laten zien dat ook deze werknemers volledig in staat zijn om een prima functionele bijdrage te leveren binnen een bedrijf. Zeker, je moet investeren in aandacht, zorg en tijd, maar je krijgt het dubbel en dwars weer terug in zeer tevreden medewerkers die hun ‘baas’ meer als vader, coach en therapeut zien.
Heb ik mijn lidmaatschap van de NCRV opgezegd? Nee, maar zo nu en dan vreemdgaan op TV kan soms best inspirerend zijn.

Jan Koops