Weststellingwerf treedt toe tot plattelandsnetwerk

Wolvega - Het nieuwe jaar start de P10 met de toetreding van zeven nieuwe leden. Met de toetreding van de gemeenten Weststellingwerf, Leudal (Limburg), Noardeast-Fryslân, Dinkelland en Tubbergen (Overijssel), West Betuwe (Gelderland) en De Wolden (Drenthe) telt het netwerk nu 29 leden.

In 2008 begon het netwerk met tien gemeenten. Sindsdien is de P10 sterk gegroeid. De P10 laat de stem van het platteland horen in onderwerpen als gemeentefinanciën, energietransitie, klimaatverandering, stikstof, onderwijs, leefbaarheid en zorg. “Want op al deze grote opgaven kan het platteland een cruciale rol vervullen. Plattelandsgemeenten zijn krachtig, prachtig en nodig. Dat zijn niet alleen mooie woorden. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat onze inwoners een sterk organiserend vermogen hebben en dat de dorpen heel goed in staat zijn om grote projecten aan te pakken voor de verduurzaming van ons land”, aldus P10 voorzitter Ellen van Selm.

Vanuit die wetenschap deed Van Selm de oproep om samen met het Rijk een Agenda Platteland op te stellen. In maart 2021 presenteert de P10 haar Agenda Platteland. Eind vorig jaar verschenen de eerste edities van de Krant van het Platteland (te vinden op www.p-10.nl/publicaties) waarin de P10 bestuurders van Nederland over nut en noodzaak van deze agenda vertellen.