Spontane hulpactie leidt tot stormloop

Wolvega - Een deel van Kroatië werd vorige week getroffen door een hevige aardbeving. Minstens zeven mensen kwamen om het leven, er zijn tientallen mensen gewond en talrijke gebouwen liggen in puin. Reden voor Colinda van Rooijen-de Vries (45) uit Wolvega in actie te komen.

Ze zamelt hulpgoederen in. Inmiddels heeft ze al een bescheiden vrachtwagen vol aan spullen. ‘Kleding is niet meer nodig. Maar andere spullen nog wel.’ De beelden van de ravage die de aardbeving aanrichtte, gaan Van Rooijen erg aan het hart.

Niet wegkijken

Kroatië geldt voor haar als een favoriet vakantieland. Ze is er diverse keren geweest. ‘Ik heb gewoon liefde voor dat land’, geeft ze aan waarom ze tot een spontane inzamelingsactie is overgegaan. ‘Veel mensen hebben daar niets meer. Ik kan niet wegkijken.’

Het epicentrum lag ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, bij Petrinja, een stadje met zo’n 15.000 inwoners. Op haar eigen Facebookpagina haakte Van Rooijen in op een inzamelingsactie die de sinds anderhalf jaar in ons land wonende Kroaat Jure Cacic in de buurt van Rotterdam startte.

Stormloop

Voor veel mensen die hulpgoederen willen schenken, is de afstand naar Rotterdam te groot. Daarom begon Colinda van Rooijen in overleg met de initiatiefnemer een verzamelpunt in haar woonplaats Wolvega. Na haar oproep op Facebook liep het storm.

Inmiddels staan in het huis aan het Heideblauwtje de gang en de woonkamer vol met dozen. Op elke doos staat in het Engels en het Kroatisch keurig vermeld wat er in zit. Kleding is er intussen dus genoeg ingezameld. ‘Er zijn al meer dan 100 winterjassen gebracht.’ Er resteren voldoende zaken die de noodlijdende bevolking in het zwaar getroffen gebied goed kan gebruiken.

Er is vooral grote behoefte aan afdekzeilen om gaten in de vernielde daken te dichten. De bevolking moet beschutting vinden in winterse omstandigheden. Voor komend weekend wordt sneeuw voorspeld. ‘Tot dusver heb ik slechts één zeil ontvangen’, aldus Van Rooijen, die haar hoop vestigt op bouwmarkten of bouwbedrijven. Door de huidige lockdown kan ze zelf niet de boer op om zeil aan te schaffen.

Naast zeil zijn er allerlei andere dingen die erg nodig zijn. ‘Ondermeer straalkachels, kaarsen, batterijen, damesproducten, kant- en klaarvoeding in blik, babyvoeding, beddengoed en laarzen’, somt Van Rooijen haar verlanglijstje op. Ook dierenvoeding is welkom. Ze is erg blij met 10 zakken van 15 kilo die Pets Place beschikbaar stelde. Voor het vrachtwagentje van vriend Donny Lawerman geldt hetzelfde.

In dat voertuig worden alle spullen geladen. Mensen die nog hulpgoederen willen brengen, kunnen dat tot en met vrijdagavond doen. Zaterdag vertrekt alles naar het inzamelpunt in Bergschenhoek bij Rotterdam. ‘Alle spullen gaan dan rechtstreeks het getroffen gebied in’, verzekert Van Rooijen.

Energie

Ze zet zich vol overgave in voor de ontheemde bevolking. ‘Zij zitten nu in de ellende. Ik moet er niet aan denken dat je zoiets overkomt.’ Als het na deze actie nodig mocht zijn, meer spullen in te zamelen aarzelt ze niet. ‘Ik krijg er veel energie van.’

Tot vrijdagavond kunnen hulpgoederen worden afgeleverd op het adres Heideblauwtje 3 in Wolvega.