De Oliebol 'steelt' Maya en Wickie, Tied Zat ziet af van stunt

Vledder - Oudejaarsvereniging De Oliebol in Vledder is verantwoordelijk voor ‘het in quarantaine plaatsen’ van Maya de Bij en Wickie de Viking. De metershoge beelden werden afgelopen week weggenomen bij Plopsa Indoor Coevorden. Oudejaarsvereniging Tied Zat in Zorgvlied zag dit jaar door corona af van een stunt.

De presentatie van de oudejaarsstunt verliep in Vledder door corona dit jaar iets anders dan anders. Ze werden de beelden niet aan de bevolking getoond tijdens een groot nieuwjaarsfeest in De Tippe, maar tijdens een korte, sobere plechtigheid op het Lesturgeonplein op nieuwjaarsdag.

De leden van Oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder ‘stunten’ al sinds 1994 elk jaar tijdens oud en nieuw door te zorgen voor een opmerkelijke verdwijning. Zo werden eerder al de alom bekende “All You Need is Love caravan” ontvreemd en haalde de vereniging het grote boegbeeld “Kos met de Snor” weg uit het Land van Ooit. Veertien jaar geleden ‘stuntte’ de vereniging met de ontvreemding van houten beelden bij het oude dierenpark in Emmen. In de jaarwisseling van 2018-2019 presenteerden de mannen twee dino’s van Dinoland Zwolle. Vorig jaar werd een ijzeren stier van 1.400 kilo opgehaald uit Apeldoorn.

Tegenwerking

Dit jaar haalden de mannen uit Vledder dus Maya de Bij en Wickie de Viking weg bij Plopsa Indoor Coevorden. De beelden stonden bij de ingang van parkeerterrein van Plopsa Indoor Coevorden. Het ‘stelen’ was een hele kunst op zich, aangezien het park streng beveiligd werd. Een busje van de bewaking had avonden voor de ontvoering al meerdere malen roet in het eten gegooid. Uiteindelijk is gebleken dat de aanhouder wint, de mannen wisten de beelden binnen 4 minuten te ontvreemden. Op de plaats waar de twee figuren hadden gestaan, werden twee mondkapjes achtergelaten met daarop de tekst ‘Ik ben even in quarantaine’.

In quarantaine

Dat De Oliebol dit jaar koos voor het laten verdwijnen van Maya en Wickie, had wel een achterliggende reden. Beide figuren staan namelijk bekend als avonturiers. Maya vliegt graag vrij rond in de wei en Wickie maakt lange tochten over zee. “Door de coronacrisis zijn deze reizen nu onmogelijk en moeten zowel Maya als Wickie zich aan de regels houden. En aangezien de coronabesmettingsgraad in zuidoost Drenthe aanzienlijk hoger is dan in Vledder en omstreken, hebben we geholpen bij het in veiligheid brengen van deze kindervrienden. We hebben beide beelden in tijdelijke quarantaine geplaatst in een rustige omgeving, op anderhalve meter afstand van elkaar. Door de tijdelijke lockdown tot midden januari uit te zitten, kunnen Maya en Wickie hopelijk spoedig weer genieten van hun vrijheid net als de rest van Nederland”, zo heeft een woordvoerder van De Oliebol laten weten. Dat de presentatie van de twee beelden niet op ‘normale’ wijze doorgang kon vinden, was jammer. ‘Maar met deze stunt hopen wij Vledder een klein pleziertje mee te geven in deze sombere tijd.”

Tied Zat

Oudejaarsvereniging Tied Zat die actief is in de dorpen Zorgvlied, Wateren en Oude Willem, zag dit jaar vanwege corona af van de oudejaarsstunt. Normaliter zorgen de leden deze vereniging voor een ‘stunt’ door ergens in Nederland te zorgen voor een opmerkelijke verdwijning. Corona gooide ook roet in het eten in Zorgvlied en omgeving. “Geen vuurwerkshow en geen borrel in de tent. En dus ook geen de oudejaarsstunt in verband met alle regels. Maar volgend jaar gaan we er weer”, zo zegt een bestuurslid van Tied Zat. De oudejaarsvereniging trok tijdens de jaarwisseling wel het dorp door met een zogenaamde ‘champagnewagen’ om met de inwoners te proosten op het nieuwe jaar. Tegelijkertijd werd aandacht gevraagd voor de cadeaus die de oudejaarsvereniging aan de inwoners aanbiedt. Dit keer levert Tied Zat een financiële bijdrage aan de aanschaf van een Automatische Externe Defibrillator (AED) die een centrale plaats krijgt in het dorp. Verder worden er vleermuiskasten aangeschaft in de strijd tegen de eikenprocessierups en is er een bijdrage voor de uitbreiding van de kerstverlichting in de nieuwbouw. Voetbalvereniging Trinitas kan een bedrag tegemoet zien voor de aanschaf van een ‘kickback rebounder’ en wordt er per kind dat deelneemt aan het Zowow-uitje 15 euro bijgedragen.