Raadzaal krijgt nieuw vergadersysteem en meubilair

Wolvega - De gemeente heeft plannen om een nieuw vergadersysteem voor de raadzaal in het gemeentehuis. De zichtbaarheid en herkenbaarheid van de deelnemers aan de (raads-)vergaderingen wordt met het nieuwe systeem versterkt. Ook het meubilair in de raadzaal wordt vervangen.

Het huidige vergadersysteem is een statisch, waarbij per vergadering vaste opstellingen zijn. Hierdoor is het niet mogelijk om tijdens de vergadering van plaats te wisselen en de juiste spreker weer te geven. Ook bij het inspreken wordt in de huidige situatie de naam niet weergegeven.

Door gebruik van persoonlijke pasjes ‘weten’ de microfoon en de camera wie het woord heeft en worden automatisch de naam en de partij weergegeven. Vanaf het spreekgestoelte dient de spreker zich met zijn pasje aan- en af te melden. De andere OWO-gemeenten (Ooststellingwerf en Opsterland) maken al gebruik van een dergelijk systeem. De aanschaf voor een dergelijk systeem, inclusief installatiekosten, wordt ingeschat op 46.000 euro.

Meubilair

Indien de corona-maatregelen versoepeld worden is het uitgangspunt om (geheel) fysiek in de raadzaal bijeen te komen voor vergaderingen en andere bijeenkomsten. Om fysiek op voldoende afstand in de raadzaal te vergaderen, is het noodzakelijk om de vergaderblokken te vervangen en nieuwe vergadertafels aan te schaffen. Dit worden éénpersoons tafels, geschikt voor een corona-proof 1,5 meter opstelling. Tevens kunnen met de tafels meerdere opstellingen gerealiseerd worden. Voor het aanschaffen van de nieuwe tafels is 40.000 euro nodig. Overig meubilair als vergaderstoelen, bezoekersstoelen en bijzettafeltjes wordt hergebruikt.

Een werkgroep, bestaande uit de burgemeester, twee raadsleden, de griffier en twee medewerkers van Interne Dienst moet tot de keuze van het meubilair komen. De nieuwe inrichting wordt gecombineerd met het realiseren ontmoetingsruimten in het gemeentehuis.