Vergeefs op zoek naar ‘Meester uit Elsloo’

Elsloo - Nederland telt twee plaaten met de naam Elsloo. De een ligt in Ooststellingwerf, de ander in zuid-Limburg. De twee plaatsen worden nog al eens verwisseld, waardoor mensen op de verkeerde plek terechtkomen. Zo ook dit weekend.

Hendrik Betten uit het Ooststellinwerfse Elsloo werd door een dorpsgenoot naar de Dorpskerk geroepen om een vraag van vier Limburgers uit Elcken en Celmont bij Schin op Geul te beantwoorden. Ze vroegen of ze de kerk van binnen mochten bekijken. Het viertal was namelijk op zoek naar ‘De meester uit Elsloo.’

Museumgekken

Betten dacht even aan grafzerken, die wel in de kerken liggen. Omdat de kerk niet open was verwees hij hen naar de op de begraafplaats liggende dorpsmeesters van weleer. Maar dat bleek niet te insteekvan het Limburgse kwartet te zijn. De toeristen, die tijdens de kerstdagen in Zorgvlied en Wateren een huisje hadden gehuurd, werd gevraagd hoe ze er bij kwamen die Meester van Elsloo in Ooststellingwerf te zoeken. ‘We zijn museumgekken en hadden van de kunstenaar ‘Meester uit Elsloo’ gehoord. We dachten, de kerk zal in deze tijd wel open zijn, laten we maar even een poging wagen.’ Ze waren er zeker van het beeld ‘Anna in Drieen’ in de Stellingwerfse Hervormde Kerk aan te treffen.

Beeldsnijder

Betten vroeg het beeld van het kunstwerk op de telefoon te laten zien. Daarna kon Betten de speurders uit hun droom helpen. Het beeld stond in het Limburgse Elsloo. Aan de anonieme laatmiddeleeuwse beeldsnijder De Meester van Elsloo, zo werd ter plekke op internet uitgezocht, worden zeker tweehonderd houtsnijwerken in het Maas-Rijngebied van Nederland, Duitsland en België toegeschreven. Met enig schaamrood vervolgden de Limburgers op de fiets hun weg.

Poststukken

Het komt nog steeds voor dat mensen bijvoorbeeld de Raadhuisstraat of Stationstraat of een gezondheidscentrum in het Friese Elsloo zoeken. Ze moeten dan 250 kilometer zuidwaarts zijn. Ook poststukken, toen nog niet voorzien van een postcode, belandde in de jaren tachtig veelvuldig met enige vertraging in het Stellingwerfse Elsloo, nadat ze eerst in Limburg waren gestempeld.