Stem hier voor de Gouden Pluim 2020

De vijf finalisten van de Gouden Pluim-verkiezing zijn bekend. Wie heeft volgens u een pluim verdiend? Stemmen kan nu op deze pagina.

Ietje Koehoorn, Yolanda Verschuuren, Addo Damhuis, Ben Lagerhuis en Anton Mulder zijn de gelukkige finalisten, door de jury gekozen uit alle genomineerden. Het is nu aan u als lezer om te bepalen wie de Gouden Pluim het meest heeft verdiend. Onderaan deze pagina kunt u uw stem uitbrengen. Stemmen is mogelijk tot en met 11 januari 2021.

Ietje Koehoorn

Wat? Ik genomineerd? Waarvoor? Ik ben volkomen verbaasd, wat een verrassing, wat leuk’, aldus een verbouwereerde Ietje Koehoorn. De 67-jarige Wolvegaster is onder andere voorgedragen door Marjan Bond, haar dochter, die sinds 7 jaar in Australië woont.

Bond: ‘Ze verdient de Gouden Pluim omdat ze altijd voor anderen bezig is’. En dat klopt. Koehoorn, met een werkverleden in de zorg, richtte tien jaar geleden, samen met Tini Slootstra en Ans de Vries, de Kledingbank op, is een gepassioneerd EHBO’er, vervult bestuursfuncties, in die EHBO, maar ook binnen de Fiets4Daagse Wolvega en is mantelzorger van haar 95-jarige moeder, die in Sickenga Oord in Wolvega woont.

Tevens zit ze in de cliëntenraad van dat verzorgingstehuis, waar Koehoorn en haar man Catrinus maar 100 meter vanaf wonen. Een actieve vrijwilligster dus. ‘Bezig blijven, dat houdt je jong’, reageert ze nuchter.

En sinds oktober is ze drie dagen in de week actief in een coronateststraat. ‘De ene dag in Groningen, de andere dag bijvoorbeeld in Stadskanaal, maar net waar ze testers nodig hebben.’

Yolanda Verschuuren

‘Ik vind het een eer dat ik ben genomineerd. Het is een mooie blijk van waardering’, zegt Yolanda Verschuuren. De 34-jarige inwoonster van Wolvega zet zich al jaren in voor kinderen uit financieel minder daadkrachtige gezinnen. Ze is voorzitter van het bestuur van Stichting Spelweek Wolvega, dat activiteiten organiseert voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. Hoofdactiviteit is de speelweek, die jaarlijks in de laatste week van de zomervakantie plaatsvindt op en rond de skeelerbaan.

Verschuuren benadrukt dat de organisatie van de spelweek een echte teamprestatie is. ‘Met het hele team, zo’n vijftig vrijwilligers, doen we het uit liefde voor de kinderen. Ik ben als voorzitter niet meer dan een ander. We dragen allemaal hetzelfde shirt.’

Wat het leukste is aan het organiseren van de spelweek? ‘Het organiseren en plannen van activiteiten. Daar kan ik mijn creativiteit in kwijt. Het is mooi om te zien dat de kinderen met een lach op hun gezicht rondlopen, samenwerken, plezier hebben en nieuwe vriendschappen sluiten.’

Addo Damhuis

Addo Damhuis (35) zet zich met hart en ziel in voor activiteiten in zijn dorp Noordwolde. Als vrijwilliger is hij ondermeer betrokken bij Speelland, activiteiten rond Sinterklaas, Buitengewoon Kerst en Live op het plein (voorheen de Nacht van Noordwolde).

‘Supergrappig’, is zijn reactie op de nominatie op de Gouden Pluim. Om een dergelijk schouderklopje is het hem niet te doen. ‘Ik vind het gewoon leuk om dingen voor het dorp te doen. Vooral als dingen gratis voor het publiek zijn. Dat geeft gewoon een kick als het lukt.’

Zijn nominatie voor de Gouden Pluim heeft de Noordwoldiger vooral te danken aan zijn inzet voor Speelland. Als kind deed hij mee aan de speelweek in zijn toenmalige woonplaats Wolvega. Als 13-jarige werd hij dankzij een familielid actief in de leiding van Speelland Noordwolde.

In 1998 maakte Addo reeds zijn opwachting in de leiding. Hij zit nu tien jaar in de hoofdleiding van Speelland. Sinds twee jaar is Damhuis ook de penningmeester van die spelweek in Noordwolde.

Als projectleider was hij in 2018 verantwoordelijk voor het opknappen van het Speellandgebouw op het voormalige Nivon-terrein.

Ben Lagerhuis

Ondanks alle tegenslag houdt Ben Lagerhuis (42) uit Wolvega de moed erin. Zijn optimisme is niet vanzelfsprekend. Op het moment dat hij zijn nieuwe horecabedrijf ’t Stadhuys zou openen, moesten door de coronamaatregelen de deuren dicht blijven. Het oude gemeentehuis in het hart van Wolvega is een karakteristiek pand. In 2017 raakte het zwaar beschadigd door een felle brand. Het pand herrees uit de as. Ben Lagerhuis zag er brood in om zijn vleugels verder uit te slaan. Hij zit al 20 jaar in de horeca en runt Het Lagerhuis sinds vijf jaar. Samen met Sonya de Boer beschikt hij nu in ’t Stadhuys over een restaurant, een grandcafé, een wijnbar en een Bed and Breakfast.

De deur zit door het coronamonster echter hermetisch op slot. Net als tijdens de eerste lockdown werd de tering naar de nering gezet. Vanuit Het Lagerhuis worden weer afhaalmaaltijden verzorgd. Mede omdat de verhuurder zich coulant opstelt, komt van uitstel geen afstel: zodra het weer mag, opent ’t Stadhuys de deuren. Lagerhuis is er van overtuigd dat zijn zaken volgend jaar weer volop gaan draaien.

Anton Mulder

‘Dat is een verrassing’, is de reactie van Anton Mulder als hij te horen krijgt dat hij genomineerd is voor de Gouden Pluim.

De 69-jarige inwoner van Steggerda manifesteert zich op vele gebieden. Hij rijdt als vrijwilliger op de Buurtbus in de Westhoek, doet heel veel (coördineren èn scheidsrechteren) voor volleybalclub SDO uit Noordwolde en Boijl, vervult een belangrijke rol binnen de EHBO Noordwolde en is vrijwilliger bij Vereniging Draaiorgelvrienden Weststellingwerf. Daar bovenop verleent hij mantelzorgtaken. Aan onder andere zijn 78-jarige tante, die hij twee keer per week een bezoekje brengt en sinds zij 13 jaar geleden weduwe werd, haar boekhouding verzorgt. En dan is hij ook nog duo-raadslid van Blijf Stellingwarfs, de taak die hij samen met zijn broer Ton uitvoert. Samen met zijn vrouw Janny, waarmee hij eind deze maand 40 jaar getrouwd is, passen ze vaak op de drie kleinkinderen. Ook het rondbrengen van de competitieboekjes van vv De Blesse neemt Mulder op zich en zorgt hij ervoor dat er collectanten voor goede doelen gevonden worden. ‘Ik zit niet stil.’