Musea in de spotlights: ‘Dé stoel is mijn topstuk’

Regio - Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde doet de aftrap.

Mijn naam is Anneke Dassen en ik ben vrijwilligster bij het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. Ik ben al vanaf het eerste uur bij het museum betrokken. Dat is nu ruim dertig jaar, waarvan de laatste jaren als vrijwilligster. Ik vind het erg leuk om museumbezoekers te ontvangen en ‘op weg’ te helpen in ons museum. Omdat ik in deze streek ben opgegroeid ken ik de historie van de rietvlechtindustrie goed. Het is een unieke historie die Noordwolde maakte tot het Vlechtdorp van Nederland.

Zelf vlecht ik ook al meer dan twintig jaar. Daarnaast ondersteun ik ook tijdens het maandelijkse Vlechtcafé in het museum. Dat doe ik ook als er groepen schoolkinderen in het museum komen te vlechten. Ik vind het fantastisch mooi om de jeugd de beginselen van het ambacht te leren.

Dé stoel is mijn topstuk

We hebben veel unieke, interessante en mooie stukken in de collectie, maar één springt er voor mij toch wel uit: de stoel van Rik Felderhof. Die is misschien wat betreft de vorm niet de meest bijzondere, maar het verhaal dat erachter zit is natuurlijk wel erg speciaal. Een stoel die vaak op de televisie was, bijna de hele wereld over is geweest en nu in Noordwolde te zien is. Bijzonder toch? Ik keek zelf vroeger ook graag naar het tv-programma en zie de beelden nog voor me: de stoel boven op de auto van Felderhof, op weg naar een bekende Nederlander of buitenlander die door hem werd geïnterviewd.

Niet alleen de stoel is bijzonder, dat is ook de onlangs overleden ontwerper: Jan des Bouvrie. Zijn naam zal voor altijd verbonden zijn aan ‘mijn’ topstuk in het museum!

https://www.vanplan.nl/passe-partout-friese-musea