Meesjes moeten jeukrups ook in Tronde te lijf gaan

Elsloo - In de strijd tegen de eikenprocessierups hebben ze in Tronde hun hoop ook gevestigd op hongerige pimpelmees en de koolmees.

Ze worden een warm welkom geheten via acht nieuwe nestkastjes aan de eikenbomen aan het begin van de Abbendijk. Deze moeten die vogels lokken, waarna de meesjes de overlast gevende eikenprocessierupsen opeten. Zorgboerderij De Geagelpolle in Oosterwolde maakte de nestkastjes.

Natuurlijke vijand

Wegzuigen, biologische middelen op eikenbomen spuiten, bloemrijke mengsels strooien, aaltjes aanbrengen en het ophangen van nestkastjes voor de koolmezen: alles wordt ingezet om te voorkomen dat de ‘jeukrupsen’ groeien en dat er later in het jaar brandhaarden ontstaan. De gemeente hing twee jaar geleden op diverse plaatsen in Elsloo nestkasten voor koolmezen op, die als natuurlijke vijand van de eikenprocessierupsen worden gezien. Vorig jaar werden door de aanwonenden van de Peperstraat een kleine twintig nestkastjes opgehangen.

Dorpswedstrijd

Plaatselijk Belang Elsloo-Tronde liet eerder dit jaar weten in de strijd tegen de eikenprocessierups te overwegen ook een duit in het zakje te doen door een dorpswedstrijd ‘mezenkasten maken’ te organiseren. Het ophangen van de mezenkasten zou, in een omvangrijk gebied als Elsloo-Tronde waar relatief veel eikenbomen staan en eikenprocessierupsen zitten, een mooie opstap zijn.

NIOO

Om te onderzoeken of de mezenkasten werken, is het NIOO - het Nederlands Instituut voor Ecologie - projecten gestart op plekken waar vorig jaar nog veel bezoekers last hadden van de brandharen van de eikenprocessierupsen. Het NIOO heeft daar begin dit jaar 100 mezenkasten opgehangen. Bedoeling van het meerjarig onderzoek is om te kijken of en hoeveel rupsen de ouders aan hun jongen voeren en of de jongen, als ze eenmaal uitgevlogen zijn, ook op de nesten met rupsen afkomen.