Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Dankbaarheid

Zo. Dat staat. Ik neem geen woord van de titel terug. Ja, ik beken het, ik ben dankbaar! Ik weet wel, dat is niet een populair woord in deze tijd. Het is bijna not done om te zeggen dat je dankbaar bent.

Het lijkt wel alsof de hele wereld in protest is gekomen tegen ehh... nou ja, zeg maar alles waar je mogelijkerwijze tegen in protest kunt komen.
Er is geen maatregel die de regering kan nemen, om ons te beschermen tegen dat akelige virus, of er is wel iemand die daar tegen in opstand komt.
Sommigen vermoeden zelfs een complot tegen de Nederlandse bevolking.
Ik dacht, zou het soms zo kunnen zijn dat dát ook een complot is?  Om ons te doen geloven dat er een complot is? Je kunt immers achter elke gedachte wel iets zoeken.
Daar word je niet alleen heel moe van, maar ook negatief. Daar kom je niet uit. En de ervaring leert dat, als je in je denken het negatieve toelaat, je steeds negatiever wordt. Met als gevolg dat jouw omgeving ook besmet wordt door jouw negatief gedrag. Over virussen gesproken….!
Waarom ben ik dan zo dankbaar? Nou, laat ik een paar redenen noemen.
Ik ben dankbaar dat we hier goede medische voorzieningen hebben. Dat we supermarkten vol voedsel hebben. Dat er een sociaal vangnet is voor de mensen die het nodig hebben. Voor een regering die probeert het goede te doen, ook al zijn ze niet perfect. Voor een land waarvan volgens onderzoek blijkt dat de jongeren het meest gelukkigst zijn in de wereld. Maar ook het land met nog steeds het beste pensioenstelsel. Ik ben dankbaar voor de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van godsdienst. Dat is zelfs een grondrecht in Nederland.
Is alles perfect in Nederland? Nee natuurlijk niet. Dat kan ook niet met zoveel mensen, meningen, achtergronden, cultuurverschillen en noem maar op. De echte perfecte wereld zal straks komen, wanneer Jezus terugkomt.

Ik ben God dankbaar dat ik tot die tijd in dit land mag wonen. ‘De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.’

Ibo Pheifer, Evangelische Gemeente Maranatha, Nijetrijne