Wereldwinkel vestigt aandacht op eerlijke handel

Wolvega - De Fair Trade week vindt plaats van 24 oktober t/m 1 november. Kleine ondernemers in tal van ontwikkelingslanden zijn ook nog eens extra getroffen door de gevolgen van het coronavirus.

Waar in de westerse wereld regeringen de economie met tal van steunmaatregelen proberen te stimuleren, hebben de ontwikkelingslanden deze middelen voor een dergelijk beleid niet. De gevolgen laten zich raden zoals voor eigenaar Tony Marshak van Swazi Candles in Swaziland.

Begin jaren tachtig startte hij een fabriek waar met een procede door bijna vijftig werknemers karakteristieke kaarsen werden vervaardigd. Driekwart van de productie ging over de toonbank naar toeristen en bezoekers. Het restant werd geexporteerd totdat het coronavirus ook Afrika overspoelde. Het toerisme stortte in en door logistieke problemen werden orders klaar voor verzending naar o.a. Amerika zonder aanbetaling geannuleerd. Door het fabrieksterrein te koop te zetten hoopt Tony in afgeslankte vorm met minder werknemers op een doorstart.

Om Swazi Candles als een van vele getroffen Fair Trade bedrijven te steunen heeft Gone Arty een forse bestelling gedaan om op die manier te helpen bij een doorstart van deze betrokken ondernemer. Gone Arty is de Fair Trade importeur van Swazi Candles. Door deze bestelling houden een groot aantal gezinnen in die regio perspectief op een menswaardiger bestaan qua voedsel, medische zorg, onderwijs en huisvesting.

In deze promotieweek van eerlijke handel biedt de wereldwinkel aan de van Harenstraat in Wolvega deze kaarsen met twintig procent korting aan. Met deze actie hoopt de wereldwinkel niet alleen licht te brengen in de duisternis van de makers van Swazi Candles en haar gezinnen, maar ook bij de eigen consument in deze sombere en verwarrende coronatijd.