Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Verbouwing

Het leven van mijn vriendin is ingrijpend veranderd nadat haar man onlangs onverwacht is getroffen door een hersenbloeding. Alles wat voorheen gewoon was, is nu niet meer vanzelfsprekend. Heel hun huis moet worden aangepast.

Vorige week ging ik even bij haar langs. Eerlijk gezegd had ik verwacht een verdrietig hoopje mens tegen te komen. Maar ze ontving me met de mouwen opgestroopt, want ze was druk bezig met opruimen van kalk en steen.

Ik deed mijn best om niet te laten merken hoe ik schrok van de puinhoop in haar voorheen zo geordende woonkamer. Overal stof en chaos. Muren waren afgebroken, ergens anders werden wanden opgezet en palen stutten het plafond. Maar mijn vriendin leek daardoor heen te zien en wees in de bouwtekening van de architect opgewekt waar de badkamer zou komen, en de  aangepaste keuken. Het leek of ze het resultaat al voor zich zag, terwijl ik alleen maar puinhoop zag.

Dit beeld kreeg ik voor ogen  toen ik nadacht over het Coronavirus dat ons onverwacht getroffen heeft. Het  heeft zoveel  lam gelegd en chaos veroorzaakt. Alles wat voorheen gewoon was is  ineens niet meer vanzelfsprekend. Onze samenleving  stond als een huis, maar ineens moet van alles worden verbouwd en aangepast Stevige muren van gewoontes worden afgebroken. Nieuwe wanden bestaande uit regels en voorschriften opgetrokken, en maatregelen stutten onze economie. Dit alles doet veel stof opwaaien.

Ik dacht: Laat ik proberen naar deze situatie te kijken zoals mijn vriendin deed. Zij leek  verder te zien dan de puinhoop in haar huis, en had al voor ogen had hoe het uiteindelijk zou gaan worden. Dit gaf haar de moed en zin om daadwerkelijk mee te helpen bouwen en op te ruimen wat er niet hoefde te zijn.

Dat neem ik me voor om ook te doen: Om op die manier naar deze tijd voor onze samenleving te kijken, in de verwachting dat deze eens opnieuw een huis zal zijn waar we allen samen kunnen leven, zij het aangepast. Met nieuw vertrouwen omdat ik geloof in de Architect die het Bouwplan al heeft gemaakt.

Roelie Stevens, Protestantse Gemeente Oldelamer-Oldetrijne