Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Carlos

We schrijven 2005. Een 21-jarige Nederlandse zwemmer belandt met een hoge dwarslaesie in Portugal in een ziekenhuis.

Hij wordt er goed verzorgd, maar voelt zich diep ellendig. Verpleegkundigen komen de kamer binnen, kijken op de monitor, zien dat alles onder controle is en gaan door naar de volgende patiënt. Behalve Carlos. Hij bekijkt de goede uitslagen op de monitor, maar hij ziet ook dat de patiënt diep ongelukkig is. Hij loopt naar ‘m toe, legt een hand op zijn schouder (waar nog wel gevoel in zit) en zegt: “It’s ok…..” Meer niet. Zo’n beetje het kortste zinnetje dat je kunt bedenken.

Maar dat kleine zinnetje groeit uit tot iets groots. Voor Jaap Bressers, de ongelukkige zwemmer in kwestie, betekende dit kleine gebaar een ommekeer in zijn leven, doordat hij door die hand op de schouder en dat korte zinnetje plotseling met een heel ander gevoel in dat ziekenhuis lag. Hij realiseerde zich dat hier een sleutel lag voor een betere wereld. Als Bressers later aan Carlos zegt hoe veelbetekenend dat moment voor hem is geweest, zegt deze dat het niet meer is dan zijn werk. Bressers: ´Tegelijk zie ik trots in zijn ogen. Op dat moment wordt voor hem duidelijk dat door iets te doen wat voor hem heel normaal is, iets wat ‘gewoon’ bij zijn werk hoort, hij voor een ander enorm veel toegevoegde waarde heeft.’

Dat korte zinnetje van Carlos, it’s ok, is nog lang niet uitgewerkt. Het Carlosmoment is een begrip geworden, want er schuilt in ieder van ons een Carlos, een persoon die het verschil kan maken. De ene zal dat wellicht in de politiek doen; een ander op school, in de kerk of in een verzorgingshuis. En ook in de vriendenkring of het eigen gezin kun je Carlosmomenten inzetten om het leven van een ander wat lichter te maken, hem of haar wat op te vrolijken en een nieuwe blik op het leven te geven. De momenten waarop je iets extra’s kunt geven liggen voor het oprapen. Voorbeelden te over in het boek Pak je Carlosmoment. Een boek dat roept om compassievol te leven. Het zou door Jezus geschreven kunnen zijn.

Jan Koops