Aanpak rupsen met aaltjes is succes

Wolvega - De bestrijding van de eikenprocessierups met aaltjes blijkt in Weststellingwerf een groot succes. In de bomen die zo zijn bespoten is dit jaar ruim 90% van de rupsen opgeruimd. En dat is boven verwachting goed.

Deze natuurlijke bestrijdingsmethode met aaltjes of nematoden is wel een kostbare. Weststellingwerf is dit jaar 47.000 euro voor toepassing van aaltjes in 4520 gemeentelijke bomen. De aaltjes dringen als natuurlijke vijand in de eikenprocessierups en zo gaat de rups dood. In totaal was voor de bestrijding voor dit jaar 120.000 euro gereserveerd. In het overgrote deel van de gevallen worden de rupsen nog steeds weggezogen.

Goedkopere alternatieven

Er wordt dan ook gekeken over goedkopere alternatieven zijn. Er komen volgens de gemeente door innovaties en onderzoeken steeds meer methoden om de eikenprocessierups te bestrijden of te beheersen. Er vindt veel kennisuitwisseling tussen gemeenten plaats. ‘Elk jaar worden de methoden van het beheersen berekend qua kosten en wordt de huidige aanpak bijgesteld indien dat betere resultaten oplevert.’ In januari zijn al die gegevens bekend, waarna in februari een plan van aanpak voor 2021 volgt.

Investeren

Het college meldt dat gelet op de omvang van de plaag in zeker een vervolg komt. De gemeente zal blijven investeren in de aanpak van de rups. Elke rups telt ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen die gaan irriteren bij rechtstreeks contact of als ze door de wind worden meegevoerd.