De Lantscheene geeft les in buitenlucht

Oldetrijne - Veel scholen doen dinsdag mee aan de Nationale Buitenlesdag, zo ook openbare basschool De Lantscheene in Oldetrijne. Op deze dag krijgen de kinderen een deel van de les buiten.

De school mag meedoen als er minstens één klas één uur buitenles geeft. Leerkrachten verwachten dat buitenlessen een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs. Het ontbreekt leerkrachten vaak aan ruimte en buitenlesmaterialen om buitenles te geven. Jantje Beton en IVN Natuureducatie helpen scholen door samen met leerkrachten te werken aan het stimuleren van buitenlessen door het organiseren van de Nationale Buitenlesdag.

Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Een buitenles biedt ook mogelijkheden voor de leerkracht om uitdagendere lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren.