SCO is klaar voor krachtproef

Oldeholtpade - Voor eigen publiek pakte SCO/Motip Dupli dankzij een nipte 16-15 zege op Heerenveen de eerste kostbare punten. Dat gebeurde in een derby, waarin de thuisclub verzuimde om in de tweede helft de wedstrijd tijdig in het slot te gooien, waardoor het tot het eindsignaal uitermate spannend bleef.

De winst is een opsteker voor de ploeg van Hillebrand Diever en Arjan Kreeft, met de ontmoetingen met titelgegadigden Wageningen, Dalto en Oost-Arnhem in het vooruitzicht.

De belangen waren op voorhand groot, omdat beide teams beseffen dat ze samen met Mid Fryslan en SKF wellicht het rechterrijtje gaan vormen. Daardoor stond er veel druk op deze wedstrijd, die met name voor rust moeilijk op gang kwam. De gasten namen wel vlot een 0-2 voorsprong. Pas na tien minuten zorgde captain Kevin Sierdsma voor de aansluiting, waarna beide teams een aantal dotten van kansen misten.

Vervolgens kwam SCO beter in de wedstrijd, trok het initiatief tot zich, maar zag Heerenveen tot 4-4 aanhaken. Vervolgens sloeg de thuisploeg via Britt Rottink het eerst gaatje naar 6-4. De marge werd gemakkelijk door de gasten gedicht. De sterk debuterende Joris Damhuis zorgde voor een magere 7-6 ruststand.

Na de hervatting trok de thuisclub via de schotvaardige Femke van Zwol en twee benutte strafworpen de lijn door en vluchtte Heerenveen bij 11-7 in een time-out. Doordat het tweede aanvalsvak van SCO ondanks voldoende kansen de marge niet vergrootte, voelden de bezoekers zich mede door veel meer balbezit bij het aanbreken van het vierde kwart allerminst geklopt.

Het was maar goed dat Ray Bouwman, sterk spelend tegen Menno Russchen, in de spannende slotfase met belangrijke goals het antwoord klaar had. Toch was ook de 14-11 van Femke van Zwol niet de beslissing, want verdedigend liet de thuisclub steekjes vallen. Wessel Mulder had het uitermate lastige in de 1-tegen-1 duels met Noel van de Honig.

Uiteindelijk waren het Ray Bouwman (vanaf de stip na een met geel bestrafte overtreding van Menno Russchen) en Britt Rottink die hun ploeg in veilige haven loodsten.