Echtpaar Scholing uit Wolvega totaal verrast met lintje

Rikus Scholing (65) en Margreet Scholing-Klijnstra (61) uit Wolvega zijn zaterdagmiddag koninklijk onderscheiden. Het echtpaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Dat gebeurde in zaal Klijnstra waar beiden waren uitgenodigd voor een cd-presentatie. De dood van hun schoonzus Ida Klijnstra – ze werd in 2008 in haar woning in De Blesse doodgeschoten - was voor het echtpaar Scholing een keerpunt in hun leven.

Het echtpaar is sinds 2009 als bestuurslid actief voor de Vereniging voor Veiligheid, Respect en Solidariteit (VVRS). Magreet is algemeen bestuurslid, Rikus is secretaris en penningmeester.

‘Dag en nacht staan ze klaar voor nabestaanden van geweldsslachtoffers met een luisterend oor, een arm om de schouder maar helpen ze waar nodig ook met praktische zaken.’

Ook hebben ze (mede) gezorgd voor een aantal belangrijke veranderingen in het strafrecht, o.a. het spreekrecht voor nabestaanden bij strafprocessen en het instellen van het schadefonds geweldsmisdrijven.

Burgemeester Van de Nadort vertelde dat het echtpaar vanaf 2009 nauw betrokken was bij de oprichting van het monument ’t Onbevattelijke in De Wijk, ook wel de Muur tegen Geweld genoemd. Het monument werd in 2011 geopend op de Landelijke Dag Herdenking Geweldsslachtoffers in aanwezigheid van toenmalig koningin Beatrix.

Het echtpaar heeft ook de jaarlijkse Lichtjesavond in november en Naamplaatjesdag in mei opgezet. Bijeenkomsten die plaatsvinden bij de Muur tegen Geweld ter nagedachtenis aan de slachtoffers; bijeenkomsten die veel troost bieden aan de nabestaanden.

Sinds 2011 wordt de Dag Herdenking Geweldsslachtoffers mede door hen georganiseerd. In 2018 vond die bijzondere dag plaats in Wolvega. Honderden nabestaanden liepen door Wolvega met de naam van hun omgekomen geliefde op een 400 meter lang lint.

In 2018 ging de VVRS over in de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers, ontstaan uit een samenwerkingsverband van drie lotgenotenorganisaties. Van deze Federatie is Rikus Scholing nog steeds secretaris, Magreet Scholing is vanuit deze organisatie redactielid van het blad Cocon. 

Daarnaast was Scholing van 1987 tot 2000 penningmeester van toneelvereniging Kunst naar Kracht en is hij sinds 2016 vrijwilliger bij Stichting Griffioenbus als chauffeur.

Tijdens de emotionele bijeenkomst kreeg Benny Klijnstra, de weduwnaar van Ida en de eigenaar van het gelijknamige zalencentrum, van de gemeente een bos bloemen overhandigd.