In Drenthe gevestigde wolf doodt ook schapen in Ooststellingwerf

Appelscha - Er heeft zich definitief een mannelijke wolf gevestigd in Drenthe. Het dier zwerft rond aan beide kanten van de autoweg tussen Emmen en Appelscha en rond het Drents-Friese Wold. Op 7 juli werden door deze wolf bij Oldeberkoop acht schapen gedood.

Dat blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de activiteiten van wolven in Nederland tussen mei en juli van dit jaar. BIJ12 is het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade bijhoudt. Drie schadegevallen in Drenthe (periode 10 juni-16 juni 2020) en één in Oldeberkoop (7 juli) konden worden herleid naar deze wolf. Dat is ook de laatste keer dat vooralsnog DNA van deze jonge mannetjes wolf is aangetroffen. Sindsdien zijn er ook geen meldingen gedaan van dode dieren in Drenthe en omgeving, die het werk zouden kunnen zijn van de wolf.

Sporen

Het mannetje is in 2019 twee keer opgemerkt in de Duitse deelstaat Brandenburg, het gebied rond Berlijn. Van wolf GW1261m in Drenthe zijn nu al meer dan zes maanden sporen gevonden. De oudste melding in Drenthe en omgeving is van 21 november in Eext. Als een wolf een halfjaar in hetzelfde gebied blijft, heeft het dier zich volgens wolvenkenners gevestigd. Het DNA van GW1261m is alleen al tussen 19 november en 27 januari in zeventien gevallen aangetroffen op 95 aangevallen schapen en een keer op een gedode reegeit. In vier gevallen ging het om in totaal negen dode schapen bij Appelscha: op 2 december, 3 december, 5 december en 28 december.

Vijf dode schapen

Het dode kalf bij Donkerbroek op 18 juni had DNA van een vos. Een hond heeft op 10 juni bij Oldeholtpade een schaap gedood. De vijf dode schapen op 28 maart bij Donkerbroek was wel het werk van GW1261, die in de twee dagen daarvoor ook schapen heeft gedood in Veenhuizen en Norg. De dode schapen bij Oldelamer en Boijl in 2018 was het werk van een andere wolf. Tot nu toe hadden wolven alleen in Gelderland territoria uitgekozen. Op de Noord-Veluwe leeft een paartje, dat inmiddels tweemaal jongen heeft gekregen. Op de Midden-Veluwe leeft een solitaire wolvin. In totaal lopen er nu dertien wolven rond in Nederland, aldus BIJ12 en het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.