Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Regels

Het lijkt wel of alles om corona draait tegenwoordig. Een belangrijk thema in het leven van alledag van alle mensen. Het virus ging begin dit jaar het nieuws en ons leven bepalen. Er kwamen regels. We mochten ons leven niet meer leven zoals we gewend waren dat te doen.

In de kerk en de bijbel lijkt het voor sommige mensen ook altijd te gaan over regels. Regels die bepalen wat je niet mag en wat je moet. Inderdaad staan er in de bijbel regels. Leefregels die aangeven hoe je ervoor kunt zorgen dat je goed samen kunt leven.

In de bijbel wordt vaak gewaarschuwd, zodat mensen hun leefwijze kunnen aanpassen. Premier Rutte waarschuwt en waarschuwt. In beide gevallen is het waarschuwen bedoeld om zicht op toekomst te houden. Het is bedoeld om het leven van mensen te beschermen en te waarborgen.

We hopen allemaal dat we het virus niet krijgen. Dat leidde tot regels. Mooi is in dit kader de slogan die in het leven geroepen werd: Alleen samen krijgen we corona onder controle. Alleen én samen.

Het gaat niet alleen om de veiligheid van mijzelf, maar zeker ook om de veiligheid van de ander. Om het virus in te dammen is het belangrijk om niet weg te kijken en jezelf niet in het middelpunt te zetten. Zorgvuldigheid is heel belangrijk in deze tijd.

In de bijbel en in deze tijd van corona staan niet de regels centraal. Centraal staat het leven. Leven dat we koesteren en veilig willen bewaren. Daarom moeten we zorgvuldig zijn. Dan zijn regels onvermijdelijk. Dan kunnen we niet passief zijn, maar zijn we actief met zorg en veiligheid bezig om het kwaadaardige virus te overwinnen. Niet alleen denkend aan onszelf, maar zeker ook aan de ander. We houden afstand, want dat lijkt goed te zijn. We dragen mondkapjes als het ons gevraagd wordt. We doen er alles aan om elkaar niet te besmetten.

We willen vrij zijn, maar moeten soms een tikkeltje vrijheid opofferen om toekomst te kunnen blijven zien. Om toekomst te hebben. Om toekomst te geven aan iedereen.

Marta Prins, Doopsgezinde Gemeente Wolvega