Oud-Noordwoldiger voor 25e keer actief als Rijksstalmeester op Prinsjesdag

Noordwolde Bert Wassenaar is vandaag voor de 25e maal actief als Rijksstalmeester op Prinsjesdag in Den Haag.

Wassenaar, die opgroeide in Noordwolde en nu in Amstelveen woont, beleeft een bijzondere zilveren jubileumdag. Normaal heeft hij de leiding over de stoet en moet zo nodig kunnen corrigeren. Vorig jaar reed Wassenaar nog de schimmel Mitch mee in de stoet van paleis Noordeinde naar het Binnenhof en terug. De bakkerszoon leerde paardrijden bij de rijvereniging Neo in Noordwolde.

Warmste is soberste

Door de coronamaatregelen was er dit jaar geen koninklijke rijtoer in koetsen. De warmste Prinsjesdag ooit is tegelijkertijd ook de soberste. Wassenaar stapte voor het eerst in een auto, direct achter het koninklijke paar. Begeleid door acht motoren. Het gezelschap reed voor de troonrede naar de Grote Kerk. Daar waren maximaal 270 mensen aanwezig. ‘Door het coronavirus werd dit voorjaar ineens anders dan anders', zo onderstreepte de koning. ‘Corona raakt ons allemaal.’

Fries Paardenstamboek

Wassenaar is oud-voorzitter van het Fries Paardenstamboek, en de baas van het koninklijk vervoersdepartement. Hij houdt ook toezicht op de restauratie van de Gouden Koets. Wassenaar (63) hoopt die voor zijn pensionering weer door de straten van Den Haag te zien rijden.