Nieuwe motor- of scooterhelm kopen: Gebruik deze tips!

Aangeboden door: Helmonline.nl

Als je toe bent aan een nieuwe helm word je al snel geconfronteerd met een gigantisch groot aanbod. Het is best lastig om door het 'helmenbos' het voor jou meest geschikte exemplaar te zien. Met onderstaande tips helpen we je (letterlijk) op weg.

Tip 1: Kies eerst het type helm

Scooter- en motorhelmen kun je grofweg in drie typen verdelen: de jethelm, de integraalhelm en de systeemhelm. De jethelm heeft geen kinstuk. Je voelt daardoor meer wind en hebt ook wat beter zicht. Een prima helm voor korte afstanden tijdens mooi weer. De integraalhelm heeft wél een kinstuk en biedt de meeste bescherming en de minste luchtweerstand tijdens het rijden. Maar je hebt wel wat minder zicht bewegingsvrijheid.

Een systeemhelm heeft een opklapbaar kinstuk en dat heeft een aantal voordelen. Zo kun je snel het kinstuk omhoog doen als je even wil communiceren tijdens een stop, bij een verkeerslicht bijvoorbeeld. Ook is het net wat gemakkelijker voor een brildrager, aangezien hij de bril niet hoeft af te zetten voordat de helm wordt opgezet.

Welke type helm voor jou het meest geschikt is, hangt af van je rijgedrag en persoonlijke voorkeur. Rijd je veel, lange afstanden en ook tijdens de winter, dan is een integraalhelm waarschijnlijk de beste keuze. Stap je alleen tijdens de zomer op je tweewieler voor af en toe een plezierritje, dan is een jethelm ook prima.

Tip 2: Kies je ontwerp

Eigenlijk is dit het minst belangrijke aan je helm, maar we zetten hem toch op de tweede plaats omdat de ervaring leert dat het uiterlijk van de helm voor motor- en scooterrijders meestal het eerste is waar ze naar kijken. Het merk dat je kiest is ook belangrijk voor het ontwerp. Zo heeft een HJC C70 helm een andere uitstraling dan een Scorpion Exo Combat Evo helm.

Een mooie stijl maakt het plaatje van jou en je tweewieler compleet. En zeg nou zelf, je ziet er toch graag een beetje stoer uit in je volle uitrusting?

Tip 3: De maat en pasvorm

Heb je eenmaal jouw type helm gekozen, dan ga je kijken naar de maat en de pasvorm. Het is erg belangrijk dat je helm goed past én lekker zit. Is hij te groot of te klein dan is dat minder veilig én minder comfortabel, wel een belangrijk punt om op te letten dus! Verder is het ook essentieel dat hij lekker zit. Als je onderweg steeds gestoord wordt door een irritant randje of een pijnlijk drukpunt is dat niet erg prettig en je krijgt er hoofdpijn van.

Tip 4: De extra's

Als laatste kijk je naar de extra's. Een pinlock vizier is bijvoorbeeld erg prettig, zeker wanneer je vaak in de vochtige maanden op de weg zit. Uitsparingen voor bluetooth apparatuur is ook echt heel handig. Dat maakt het mogelijk om onderweg te kunnen bellen, met een andere motorrijder te communiceren of de aanwijzingen van je navigatie te volgen.

Tip 5: Neem de tijd

Neem voor het kopen van je nieuwe helm echt de tijd en overweeg de verschillende mogelijkheden goed. Zo vind je een helm waar je veel plezier van zal hebben. Het is tenslotte een investering voor langere tijd!